Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2008

‘Kind voelt zich niet gelukkig als er wat met hem aan de hand is’

Joep Derksen

LISSE – Met de oprichting van haar eigen praktijk Druppel-Kindertherapie heeft Lynn Jonkman van haar passie haar beroep gemaakt. Door gesprekken met kinderen draagt ze bij aan het verbeteren emoties en de wijze waarop de kinderen zich uiten. Via deze integratieve kindertherapie worden kinderen, die niet zo lekker in hun vel zitten, in 5 tot 15 behandelingen geholpen.

Jonkman zelf heeft al 27 jaar als kinderverpleegkundige gewerkt met zieke kinderen. Ze vroeg zich al geruime tijd af: ‘Hoe het komt dat het ene kind pijn heeft en het andere niet en waarom is het ene kind bang en het andere niet. Daar wilde ik me in verdiepen, want ik wilde niet alleen verplegen, maar ook op het geestelijk gebied aan het werk.’ Ze volgt de opleiding Integratieve kinderpsychotherapie en heeft hiervan de eerste anderhalf jaar afgerond. Sinds vijf februari heeft ze haar eigen praktijk ‘Onder supervisie, zolang als de opleiding zelf duurt’.

Over haar werk: ‘Allereerst is er een intakegesprek met de ouders/verzorgers, die vertellen over hun ervaringen met hun kind en tegen welke problemen het kind aanloopt. Daarna volgen de sessies met het kind, waarin ik de denk- en leefwereld van het kind ga verkennen. Met hulpmiddelen waarvoor het kind zelf kiest, zoals spel, tekenen, schilderen, verhalen maken of gewoon praten, komen we er samen achter wat hij of zij nodig heeft om zich weer blij en gelukkig te voelen.’

Ze vervolgt: ‘Ik kijk wat er in het kind zit en waar de problematiek ligt. Je begint niet te praten over negatieve zaken zoals de drukte die het kind etaleert, maar juist over de dingen waar het kind goed in is. Via de knuffeltechniek (het werken met knuffels als beertjes of giraffen, red.) of de “zandtafel” stel ik vragen om de wereld van het kind tussen 4 en 12 jaar te bekijken. Gedrag kan aangeboren of aangeleerd zijn en ouders komen bij me met zaken als ADHD, duimen, nagelbijten of bedplassen. Soms pesten de kinderen of worden juist gepest, maar wat de situatie ook is: ik ben er voor het kind en wat ik met hen bespreek, blijft ook tussen dat kind en mij. Alleen na de toezegging van het kind zelf kan ik zaken met de ouders specificeren. Dat is inderdaad soms best wel moeilijk voor de ouders zelf, maar het gaat in dit geval om het belang van het kind. Ik wil er voor het kind zijn, want het kind voelt zich ook niet gelukkig als er iets met hem aan de hand is.’

Voor meer informatie: Druppel-Kindertherapie, Lynn Jonkman, Westerdreef 53, 2161 EN Lisse, M: 06 1368 8711, E:
druppel-kindertherapie@planet.nl.