Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.400, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2008

‘We willen kastelen een gezicht geven’

Dag van het Kasteel op 12 april

STREEK – De Dag van het Kasteel wordt voor de tweede keer georganiseerd en wel op zaterdag 12 april. Net als vorig jaar worden duizenden mensen verwacht die te fiets van het ene naar het andere historische gebouw zullen trekken. Er vinden op die zaterdag tal van activiteiten plaats op ’t Huys Dever, Landgoed Keukenhof, de Ruïne van Teylingen en de Hof van Hillegom. Han van Os, medeorganisator en bestuurslid van de vrienden van Dever, vertelt over alles wat de mensen kunnen meemaken.

Van Os: ‘Het is zeer zinvol dat de kastelen een gezicht krijgen, dat is ook de reden waarom we de aandacht op die buitenplaatsen willen vestigen. Op 12 april vindt er een stuk levendigheid plaats en we vinden dat die waardevolle dingen die er zijn ook zichtbaar gemaakt moeten worden.’ Hij vervolgt: ‘Je kunt bij alle kastelen beginnen en de fietsroute kiezen die je zelf wilt rijden, al hebben we twee prachtige routes langs ondermeer de Bollenstreek en de 351 jaar oude Haarlemmer Trekvaart uitgestippeld.’

In vergelijking met het voorgaande jaar is de fietstocht langer gemaakt, maar tegelijkertijd ook in twee delen opgesplitst. Een van de redenen hiervoor is, dat de Hof van Hillegom deelneemt aan deze dag. Hier worden de bezoekers welkom geheten door de familie Six van Hillegom uit de 17de en 18de eeuw tijdens een rondleiding door het 900 jaar oude pand. Een remake van het beroemde schilderij van Jan Six door Rembrandt is ook te bewonderen.

Van Os: ‘Op ’t Huys Dever geeft de living-history groep “De graven van Holland” een beeld van het leven in de middeleeuwen en wordt er een diapresentatie met muziek vertoond over de schilder/bollenkweker Gerard Leembruggen, die in het Hof van Hillegom heeft gewoond en een aantal schilderingen heeft gemaakt van ’t Huys Dever.’ Ook bij de Ruïne van Teylingen is van alles te doen: ‘Een living-history groep verbeeldt het soldatenleven in de Napoleontische tijd; zij exerceren en vuren iedere twee uur musketten en kannonen af, met losse flodders overigens. Ook kunnen de acteerprestaties van de toneelgroep Elkerlyc bewonderd worden. Om 13:00 uur geeft Martin van Engelshoven-Huls, Zuid-Hollands gedeputeerde Cultuur, het startschot voor het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen.’

Op het landgoed Keukenhof worden heuse vliegdemonstraties met roofvogels gegeven. In het kasteel zelf worden de bezoekers rondgeleid door de vroegere bewoners in hun historische kledij. Daarnaast geven leden van de re-enactment groep “het Salet” in en rond het tuinhuis Frederik’s Hof een beeld van het 19de eeuwse buitenleven. Ook het Koetshuis is open voor het publiek, dat een tentoonstelling over buitenplaatsen kan bezichtigen.

Fietsfolders, die ook als toegangskaartjes dienen voor de Dag van het Kasteel zijn vanaf 1 april voor 5 euro te verkrijgen bij de kastelen en de VVV’s van Katwijk, Noordwijkerhout, Leiden, Warmond en Lisse. Kinderen onder de 14 jaar hebben gratis toegang.