Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2008

Internationale kunst in BIB

SASSENHEIM – Met alle negatieve publiciteit over Polen in Nederland is het goed om eens een positief project in het zonnetje te zetten. Kunstenares Eliza Kopec heeft met medewerking van 47 Nederlanders en 47 Polen een half jaar keihard gewerkt om haar nieuwste schilderijen te creëren: het werk ‘Nederland-Polen, Polen-Nederland’.

Kopec, die sinds woensdag 23 april dit werk aan het publiek toont bij de BIB-expositie in het voormalige Albert Heijn-gebouw, vertelt: ‘Je hebt als kunstenaar niets meer te vertellen over je eigen kunstwerk. De kunst creëert zichzelf en loopt haar eigen koers. Dat is de ware essentie van dit werk: het zijn niet mijn ingevingen geweest om de kleuren op een bepaalde manier te plaatsen, maar de 94 vrijwilligers hebben dit bepaald.’

De deelnemers aan het schilderijproject hebben antwoorden gegeven op enkele eenvoudige vragen waarmee ze, zonder te weten hoe, het werk hebben beïnvloed. Aan iedereen is gevraagd om een letter uit het alfabet en een getal tussen 1 en 26 te kiezen, alsook om een keuze te maken uit vierkant of driehoek en huis of boot. De letters en getallen representeren kleuren. Vierkant, driehoek, huis en boot vertegenwoordigen vormen. In het werk zelf zijn alle kleuren en hun hoeveelheid achter elkaar ‘opgesomd’.