Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Buitenlandse vrouwen krijgen 'boodschappenles' in Digros

Inburgeren in de supermarkt

NOORDWIJK – Veertien vrouwen uit Afghanistan en Marokko bezochten de heropende Digros om onderricht te krijgen in de verschillende producten die daar te koop zijn. De gastdocent en diëtiste, Samira Bourhaleb, legde hierbij de nadruk op hoe je gezonde producten het beste kunt herkennen. Het initiatief voor deze actie kwam van de ROC-Leiden, waar de vrouwen onderwijs krijgen, als voortraject van de inburgering.

Docentes van de ROC-Leiden, Jet Bleijswijk en Bregje Remmelts, vertellen: “Deze excursie wordt gehouden omdat we bij het lesonderdeel spreken en luisteren hebben gewerkt aan de woordenschat van ‘boodschappen’. Daarbij kwamen ook begrippen als ‘lekker/niet lekker’ en ‘gezond/ongezond’ aan bod. Onder andere omdat overgewicht een steeds groter probleem is, hebben we een diëtiste uitgenodigd, die eerst in de les al het een en ander heeft uitgelegd. Bij onze doelgroep is aanschouwelijk onderwijs erg belangrijk, vandaar ook dat we naar de Digros zijn gegaan, want dit is een winkel waar onze cursisten vaak boodschappen doen.”

Bourhaleb neemt de cursisten in de Digros op sleeptouw. Terwijl ze twee sinaasappelsapverpakkingen laat zien, legt ze de vrouwen uit: “Hoe weet je dat de sap goed en gezond is? Door dit label van ‘100% sap’. Je moet altijd goed letten op de calorieën, het vet en de suiker die in de producten zitten. Iedereen heeft vet nodig, maar je moet ervoor zorgen om alleen goede vetten te nuttigen.”

Terwijl de dames een rondleiding krijgen door de supermarkt en informatie krijgen over tientallen producten vertellen ze wat ze van deze rondleiding vinden. Zonder uitzondering zijn ze enthousiast: “Dit is een heel belangrijke les, want anders kun je niet zo goed boodschappen doen. Ik kom zelf uit Afghanistan, maar ik mis qua eten niets, want hier kun je heel veel lekkere producten kopen”, zo laat mevrouw Shahla weten. Mevrouw Agala is het hier mee eens, maar ze heeft wel een tip: “Voor speciale groenten uit Afghanistan ga ik naar de Grote Markt in Den Haag.”

Supermarktmanager Aad van der Zalm werkt graag aan dit initiatief mee: “Iedereen is bij ons welkom en het is belangrijk dat dit gebeurd. Als organisatie vinden we dit een leuke activiteit en we beschouwen het als onze sociale verplichting hier aan mee te werken. Het is voor deze mensen heel moeilijk om boodschappen te doen en wij creëren voor hen de ruimte dit te leren.”

Verderop in de winkel staat mevrouw Sakina en ook zij is tevreden: “Het gaat goed en ik leer wat gezond en niet gezond eten is. Of ik nog producten mis in de supermarkt? Ja, dat wel: couscous en Marokkaanse thee.”

1 Comments:

At 9:17 p.m., Anonymous Anoniem said...

Dag Joep,
ik vond het erg leuk om te doen en de groep was heel enthousiast en leergierig.
gezonde groeten,
Samira Bourhaleb

 

Een reactie posten

<< Home