Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

"Dit is een hele prestatie en we zijn er trots op"

Opening moskee hoogtepunt voor moslimgemeenschap

NOORDWIJK – Zaterdag 24 mei was een feestelijke dag voor de moslims in Noordwijk en de wijde omgeving. Moskee Arrahman opende haar deuren aan de Bronkhorststraat 61 en honderden mensen bezochten het gebouw tijdens de open dag. Onder de bezoekers waren vertegenwoordigers van de Raad van Kerken in Noordwijk en burgemeester Harry Groen.

Door Joep Derksen

Iedereen was welkom en werd hartelijk ontvangen door Mimoun Kajia, Imam Abdelmajid en tientallen leden van de moskee; zelfs de mevrouw die in een laag decolleté de binnenkant met eigen ogen wilde bekijken. Zij en de anderen konden in de hal de schoenen uitdoen en doorlopen naar de gebedsruimte op de begane grond. Het gestreepte tapijt geeft de afstand aan tussen de knielende en biddende mensen die zich tot de Mimbar (een soort preekstoel voor de Imam) en Mekka richten. Op de eerste verdieping is de gebedsruimte voor de vrouwen en voor deze ene dag mochten ook de mannelijke bezoekers hier hun ogen de kost geven.

Voor Kajia is deze dag een van de hoogtepunten voor de moslims: “Onze oude moskee moest worden afgebroken vanwege woonbestemmingen op die locatie en we hebben twee jaar zonder moskee gezeten. Mede dankzij de goede ondersteuning van de gemeente, die ons onder meer ter wille is geweest met het verstrekken van de vergunningen, hebben we dit kunnen bereiken.”

De gemeente heeft niet financieel bijgedragen aan de moskee, maar wie heeft dan de kosten betaald? Kajia: “Zo’n 75 gezinnen zijn lid van onze moskee en zij hebben het grootste deel van de kosten op zich genomen. Daarnaast hebben we ook bijdragen ontvangen van donateurs uit andere moskees in Nederland.” Moslimas Souadi Chaibi en Lemja Ferdi zijn ook oprecht gelukkig: “Dit is een hele prestatie en we zijn er trots op; voor ons is geloven als ademhalen. De komende tijd bedenken we allerlei workshops en cursussen voor de leden van de moskee. Mogelijk dat we op termijn dit ook voor andere mensen organiseren.” Kajia vult aan: “Iedereen is altijd welkom in onze moskee: als mensen een afspraak maken, leiden we hen graag rond.”