Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Speelkring zet ‘Don Quichot’ op de planken in De Muze

“Een verhaal met vele lagen en diepere betekenissen"

STREEK – Direct na de uitvoering van ‘Muziek in mijn Straatje’ in november vorig jaar, zijn de leerlingen van Jeugdmuziektheater De Speelkring volop bezig geweest te oefenen voor de voorstelling ‘Don Quichot, De man van La Mancha’. En geheel in de traditie van de dertig acteurs: ook deze uitvoering is van hoge kwaliteit, mede dankzij de instructies die de leerlingen, variërend in leeftijd van 14 – 25 jaar, krijgen van Marleen van Leeuwen.

Door Joep Derksen

“Don Quichot is de ridder die in Spanje tegen de windmolens vocht. In dit verhaal met meerdere lagen lopen werkelijkheid en fantasie door elkaar heen. De vrouw Dulcinea waar Don Quichot constant op zoek naar was omdat zij zuiver en puur zou zijn, symboliseert de onbereikbare liefde. Tegelijk wordt voor het publiek duidelijk dat je jezelf met goede gedachten uit uitzichtloze situaties kunt redden,” legt Van Leeuwen uit over het stuk.

De Spanjaard Don Miquel Servantes begon met het schrijven van ‘Don Quichot’ in de drie maanden dat hij in de gevangenis zat, tijdens de 80-jarige oorlog. Indertijd was hij belastinginner en hij vroeg ook de kerk om belasting te betalen, maar daarvoor belandde hij dus in de kerker. Hij had voldoende tijd om na te denken en mijmerde over zijn jeugd en fijne tijd in La Mancha, waar hij met zijn vader, een chirurgijn, meeging om pillen te verkopen. Don Quichot, de idealist, neemt zijn buurman, de realist, mee als schildknaap op zijn tocht om de wereld te verbeteren.

Van Leeuwen: “Don Quichot kan zijn onmogelijke liefde niet vinden en onderweg komt hij molens tegen. Hij raakt er van overtuigd dat die molens Dulcinea gevangen houden en besluit tegen de molens te vechten.” Hoe het verhaal afloopt? Kijk zelf maar!
Don Quichot, De man van La Mancha, uitgevoerd door Jeugdmuziektheater De Speelkring, onder leiding van Marleen van Leeuwen, in Theater De Muze, Wantveld 2, Noordwijk. Uitvoeringsdata: Vrijdag 6 juni en zaterdag 7 juni om 20:00 uur. Zondag 8 juni om 14:00 uur en 20:00 uur. Kaarten zijn voor 10 euro te koop bij Boekhandel Van der Meer, Vuurtorenplein 10, Noordwijk en Hoek Boek & Kantoor, Herenstraat 63, Voorhout. Reserveren kan via: contact@despeelkring.nl.