Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juni 2008

Vijftien genomineerden voor Van Schootenbokaal

VOORHOUT – Het is een beslissende week voor de volkstuinders: afgelopen maandag bepaalde de beoordelingscommissie welke 15 van de circa 170 tuinen in aanmerking komen voor mooiste volkstuin. Donderdag 19 juni beoordeeld de jury wie de winnaars worden en de prijsuitreiking vindt plaats op maandag 23 juni om 19:00 uur.

Traditioneel is het zo dat de nummers 1, 2 en 3 van het vorige jaar, die de mooiste tuinen hadden, het jaar erop andere volkstuinders nomineren. Piet Sep, Nel van Schooten en Jan Luinenburg kweken zich voor deze taak en zijn streng maar rechtvaardig. Er blijken verschillende kenmerken te zijn waaraan een goede tuin moet voldoen. Sep: “We kijken naar wat mensen op hun tuin zetten en of de opstal er netjes uitziet. Als iemand 20 m2 aardappelen heeft staan, schiet dat natuurlijk niet op.” Luinenburg is het hier mee eens: “Het is belangrijk dat er geen rommel achter de schuurtjes ligt en als er een beetje bloemen staan, is dat ook mooi.” Van Schooten: “Inderdaad, het is leuk als er niet alleen groenten, maar ook bloemen staan. Ook moet er geen oud hout of resten asbest in de tuin liggen.”
De drie lopen als eerste naar het nieuwe deel van het volkstuincomplex en het is duidelijk dat de eigenaren daar zich met hart en ziel hebben ingezet: maar liefst drie tuinders daar maken kans om de Van Schootenbokaal te ontvangen. Dat het keuren niet gevrijwaard is van gevaren bleek wel, toen een van de juryleden struikelde over een uitstekend stuk hout en zich licht blesseerde. Maar nadat het hele volkstuintjescomplex bekeken was, zijn de vijftien genomineerden nu bekend.