Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juli 2008

“Op laagdrempelige manier kennismaken met evangelie”

Zomeravondzang al veertig jaar in Katwijk

KATWIJK – In 1968 ontstond de zomeravondzang en anno 2008 viert de Hervormde Kerk het veertigjarig bestaan van dit muzikale samenzijn. Waar het binnentreden van een kerk voor sommigen een te hoge drempel is, zorgt de zomeravondzang ervoor dat mensen op een andere manier met het evangelie in aanraking komen. En met succes, want uit de weide omgeving komen tot wel 1.300 mensen af op een zomeravondzang.

Door Joep Derksen

Ed Bergman (62) is niet alleen pastoraal werker, maar ook al 29 jaar secretaris van de Evangelisatiecommissie van de Hervormde Kerk en hij heeft de zomeravondzang in al die tijd zien ontwikkelen tot wat het nu is. Vol passie vertelt hij over dit fenomeen: “In de periode van eind mei tot de eerste week van september komt heel veel publiek af op de zomeravondzang. Iedere woensdagavond zingen de aanwezigen samen geestelijke liederen, zoals psalmenzangen, de Opwekking, Johan de Heer, en allerlei andere vormen van het geestelijk lied uit de protestants-christelijke traditie, onder begeleiding van het orgel. De predikant die voor die avond de leiding heeft stelt tien samenzangliederen en drie korenliederen samen, gebaseerd op een door hem bepaald thema. Het is heel laagdrempelig, want het is geen kerkdienst en de dominee mag niet preken. Hij praat alleen de liederen aan elkaar en er is ook geen meditatiemoment.”

De zomeravondzang is in 1968 begonnen met acht avonden en tegenwoordig wordt er op 16 avonden samen gezongen. Op de eerste avond in mei bezochten 700 mensen dit evenement en afgelopen week was het door de vele positieve belevenissen al gegroeid naar 1.300 personen. En dat zijn heus niet alleen maar Katwijkers en badgasten; talloze bezoekers rijden tot zo’n 50 km om naar de zomeravondzang te gaan. Wat is het doel van de zomeravondzang? Bergman: “Om de mensen weer opnieuw in aanraking te brengen met het evangelie, maar dan op een totaal andere manier. Soms is het moeilijk om de mensen ook de stap in de kerk te laten zetten, omdat de zomeravondzang zo laagdrempelig is en de kerk hoogdrempelig. Dit verschil is soms te groot, maar wij willen de mensen er bij betrekken.”

Gemeenschap

Is het dan noodzakelijk om naar de kerk te gaan om te kunnen geloven? “Wie ben ik om te zeggen dat dit zo is, maar je hebt elkaar wel heel hard nodig: de kerk is een stukje gemeenschap. In de kerk kun je God ontmoeten: dat is het belangrijkste. Maar mensen ontmoeten God ook in een lied op de zomeravondzang. Ik heb zelf bij mensen zien gebeuren dat ze door een bepaald lied bijzonder werden geraakt. We spelen en zingen veel verschillende liederen, waaronder toppers als ‘Samen in de naam van Jezus’ of ‘Welke vriend is onze Jezus’. Maar ook psalmen in de oude bereiding, die populair zijn bij de oudere generaties, maar het is vrij voor de predikant die voorgaat om te bepalen welke liederen gezongen gaan worden.”

Wat is het grote verschil tussen de zomeravondzang nu en in 1968? “Toen het startte, was het een evenement waar door een evangelisatiekoor echt gezongen werd en de dominee wat vertelde. Maar na een paar jaar is de preek van de dominee vervallen. Verder kunnen we dankzij de collecte tijdens de zomeravondzang zes weken lang op de beide campings in Katwijk evangelisatieteams actief laten zijn.”

Viering

Wordt nog gevierd dat dit het 40ste jaar van de zomeravondzang is? De jubileumavond met het Katwijks mannenkoor Jubilaten hebben we al gehad en de kerk was afgeladen vol. Verder organiseren we weinig activiteiten, omdat we het geld wat we binnenkrijgen gebruiken om anderen met de evangelisatie in aanraking te laten komen. Maar volgend jaar bestaat het campingwerk 50 jaar en daar gaan we wel wat extra aandacht aan besteden.”

Hoe ziet Bergman de toekomst voor de zomeravondzang? “Zolang het zo blijft gaan, denk ik dat er een goede toekomst is. In Noordwijk is er dit jaar voor het eerst geen zomeravondzang meer. Dat is jammer, want we hebben hen nooit als een concurrent gezien. Bij mij blijft de verwondering dat het zo goed gaat. We blijven zoals we zijn en proberen de eenvoud te bewaren. Bij ons zullen mensen geen hoogstandjes zien in de zin dat we echt op zoek gaan naar iets bijzonders. De mensen komen namelijk niet om iets bijzonders te zien, maar om zelf te zingen.”

De zomeravondzang vindt tot en met 10 september iedere week op de woensdagavond plaats in de Oude Kerk (Witte of Andreaskerk) op de Boulevard. Op de laatste zomeravondzang treedt een heel bijzonder koor op: van de Willem van den Berghstichting uit Noordwijk. Bergman: “Als ik deze mensen met een verstandelijke beperking in de kerk zie staan, denk ik bij mezelf: ‘Dat is nou geloof!’ Je ziet aan hun gezicht hoezeer ze met overtuiging zingen, dus puur en niet als gestudeerd koor. Ik word daar echt door ontroerd.”
Voor meer informatie: www.evancomkatwijk.nl.