Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2008

“Voor mij zijn er geen drempels meer”

Kunstenaar Ab Steenvoorden debuteert met boek

NOORDWIJK – De kunstenaar Ab Steenvoorden heeft op zijn 75ste verjaardag zijn werkzame leven afgesloten met een zelfgeschreven boek, getiteld: “Wat ik gezien heb”. Hij beschrijft hoe het is voor iemand die leeft met een handicap om kunstenaar te zijn. Tegelijkertijd staan er talrijke van zijn aquarellen, etsen en potloodtekeningen in het boek, waarover hij uitgebreid uitlegt hoe deze gemaakt zijn en wat de essentie achter het werk is: “Elke kunstenaar en kunstliefhebber zou dit boek moeten lezen, want het geeft de essentie van het creëren aan”.

Door Joep Derksen

Over de titel vertelt Steenvoorden: “Ik heb teveel gezien en alles wat ik wil vertellen is geschreven in dit autobiografische boek; hoe ik in mijn tweede levensjaar door een ernstige ziekte nooit meer goed zou kunnen lopen en dat ik door een ongeluk mijn heup brak. Toch heb ik een fijne jeugd gehad met vrienden om me heen, maar wie vooral indruk op me heeft gemaakt was mijn opa. Hij was strandjutter en toen ik jong was wilde ik graag speurder/rechercheur worden. Als kind al keek ik heel veel naar de details van de dingen om me heen en dat uit zich ook in de werken die ik heb gemaakt.”

Heeft Steenvoorden door het boek te schrijven afgerekend met bepaalde zaken in zijn leven? “Ik ben veel meer over m’n persoon te weten gekomen door over mezelf te schrijven en te filosoferen. Mijn voornaamste conclusie: als je doorzet, bereik je wat je wilt worden, want de kracht van jezelf opent de poort naar je toekomst.”

De kunstenaar voelde in zijn jeugd al wat zijn roeping was, maar van zijn ouders moest hij schoenmaker worden “om zijn brood te verdienen”. Nadat Steenvoorden twee jaar lang als schoenmakerleerling “een hongerloontje” verdiende, kreeg hij via enkele omwegen op 27-jarige leeftijd de mogelijkheid om naar de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te gaan. “Hiermee kwam mijn droom uit. Als je het diploma hebt ontvangen, ben je nog geen kunstenaar, want je kent pas de grondbeginselen. Maar ik kon nu echt beginnen met het maken van potloodtekeningen, aquarellen en etsen, af en toe afgewisseld door de creatie van collages.”

Over het boek: “Mijn herinneringen als kind worden heel uitvoerig beschreven, maar ook heb ik het over surrealisten als Dali. Deze kunstenaar is een van mijn grote voorbeelden. Ik beschrijf precies hoe ik mijn werken gemaakt heb en de achterliggende gedachten. Altijd deed ik heel veel dingen tegelijk, maar nadat ik een attaque kreeg, zei ik tegen mezelf: ‘Nu is het genoeg. Ik stop met waar ik mee bezig ben en ga schrijven.’ Vervolgens schreef ik mijn hele leven van me af. Het kunstenaarschap is voor mij afgesloten, maar door het schrijven brengt mijn fantasie me overal naar toe. Er zijn voor mij geen drempels meer. Letterlijk en figuurlijk.”
Het boek “Wat ik gezien heb” van Ab Steenvoorden is te koop bij boekhandel Van der Meer en Museum Noordwijk.