Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 augustus 2008

“Bacterie gevaarlijk voor mensen met verminderde weerstand”

Nieuwe uitbraak MRSA-bacterie op Bernardus

SASSENHEIM – In juli kwamen berichten naar buiten dat de MRSA-bacterie is gevonden in de Bernardus, onderdeel van Valent. De bacterie zou onder controle zijn, maar vorige week woensdag werd duidelijk dat een nieuwe persoon slachtoffer is geworden van deze bacterie. Op twee afdelingen van de Bernardus heerst er verscherpt toezicht en zijn er quarantainemaatregelen genomen, zoals deze wettelijk worden voorgeschreven.

Door Joep Derksen

Desgevraagd licht Paul van Roermund, Manager Marketing en Communicatie van Valent, een en ander toe. “Op de afdeling Dever werd vorige maand de MRSA-bacterie geconstateerd bij drie cliënten en twee medewerkers. Vervolgens zijn alle mensen van deze afdeling onderzocht om te kijken of ze besmet zijn. Het duurt een week voordat de uitslag binnenkomt, omdat alles op kweek wordt gezet. Vorige week woensdag (13 augustus – red.) is een zesde besmet geval geconstateerd op een andere afdeling: Ter Leede. Deze persoon is waarschijnlijk door een van de medewerkers besmet geraakt.”

Om verdere besmetting te voorkomen, neemt de Bernardus verschillende maatregelen: “Het is niet meer zomaar voor iedereen mogelijk om vrij in en uit te lopen en ook wordt het contact van de geïnfecteerde met andere bewoners vermeden.” Bezoek van familie of vrienden bij de bewoners blijft echter gewoon mogelijk en ook mogen de bewoners naar buiten, als ze dit wensen. “Daarnaast draagt al het personeel handschoenen en een schort, om besmetting te voorkomen. De MRSA-bacterie wordt namelijk door speeksel overgedragen.”

Zwakke gezondheid

De mensen hoeven zich echter niet al te ongerust te maken, zo laat Van Roermund weten: “30% van de mensen heeft de MRSA-bacterie al in het eigen lichaam zitten. Deze bacterie is alleen gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid of verminderde weerstand. Als zij een infectie krijgen, zoals een longontsteking, dan helpt de antibiotica niet en dat kan consequenties hebben.”

Wat doet de Bernardus om verdere besmettingen te voorkomen? “Voorkomen is heel erg lastig en een nieuwe besmetting met de MRSA-bacterie kan in de toekomst altijd gebeuren. Deze periode worden de cliënten in ieder geval drie keer in drie weken onderzocht, zodat we zeker weten dat ze niet besmet zijn.”

Bestaat er een kans dat er nog meer besmettingen komen? “We weten pas sinds vorige week woensdag dat er een besmettingsgeval was op de afdeling Ter Leede en zoals u weet duurt het een week voordat de uitslag binnen is. Daar wachten we nu dus op. We hebben alle 80 mensen van deze afdeling laten onderzoeken en in de week van 10 tot 15 september hebben we een evaluatie. Daarna komen we naar buiten met een compleet overzicht van de situatie.”