Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 augustus 2008

Colleges bekijken fusie tussen Noordwijk en Teylingen

NOORDWIJK – Het college van Noordwijk zet in op een ‘niet vrijblijvende samenwerking met perspectief met Teylingen. Dit blijkt uit gemeenteraadsstukken die onlangs zijn vrijgekomen.

Op 1 januari 2006 zijn de gemeenten Voorhout, Warmond en Sassenheim gefuseerd tot de gemeente Teylingen. Ook Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk vormen sinds die datum één gemeente. Al enkele jaren zijn de dorpen Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout met elkaar verbonden door een vrijwillige, niet-vrijblijvende samenwerking. Deze verbintenis wil echter allerminst vlotten en deze drie gemeenten voeren een onderzoek uit naar de toekomst van deze samenwerking. Dan wordt ook onderzocht wat de meerwaarde is van een ‘intensieve samenwerking’ met Noordwijk.

Hoewel slechts weinig politici het woord ‘fusie’ in de mond willen nemen, uit angst voor stemmenverlies, wordt er al jaren voor en achter de schermen gepraat over intensieve samenwerking tussen deze gemeenten. Noordwijk heeft al eerder aangegeven interesse te hebben in een niet-vrijblijvende samenwerking met Noordwijkerhout. Onuitgesproken bleef altijd dat het uiteindelijke resultaat van deze samenwerking een fusie van de twee gemeenten zou zijn.

Het college van Noordwijk gaat in een brief aan de gemeenteraadsleden over de ‘Bestuurlijke toekomst’ echter een forse stap verder. De verschillende voor- en nadelen van samenwerking en fusie met alle gemeenten in de Duin- en Bollenstreek en zelfs daarbuiten zijn doorgenomen. Ook heeft er op 25 juni bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen de colleges van Noordwijk en Teylingen. Een van de standpunten van het college luidt nu: ‘Het realiseren van een niet-vrijblijvende samenwerking met perspectief met Teylingen wordt nu als een gelijkwaardige eerste prioriteit gezien.’ Het woord ‘gelijkwaardige’ refereert aan de collegeplannen voor het realiseren van een niet-vrijblijvende samenwerking met perspectief met Noordwijkerhout.

Tijdens de stamtafel in april gaf burgemeester Harry Groen al aan dat hij niets ziet in allerlei samenwerkingsverbanden: ‘Ik zie niets in samenwerken, want dat leidt alleen maar tot meer vergaderen en meer kosten. Ik zie uitsluitend iets in fusie, waarbij de voor de burgers de beste dienstverleningsvorm kunnen bieden. Ik zou een fusie met Noordwijkerhout toejuichen, want deze gemeente biedt een uitstekende oplossing voor de zwakten van Noordwijk.’ Een eenvoudige optelsom leidt dus tot de conclusie dat met het woord ‘perspectief’ niets anders dan ‘fusie’ bedoeld wordt.
Ook de gemeente Teylingen is om een reactie gevraagd. Een gemeentelijk medewerker van de afdeling Advies en Ondersteuning, cluster communicatie, laat het volgende weten: ‘Op dit moment wil het college (van Teylingen, red.) nog niet naar buiten met wat er besproken is in het overleg van 25 juni.’