Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 augustus 2008

Mooiste file van Nederland

Katwijkbinse Truckrun

STREEK – Onder oorverdovend getoeter reden zaterdag 23 augustus honderd trucks en bussen, begeleidt door klassieke motoren en automobielen van de politie, door de Duin- en Bollenstreek. Overal langs de weg zwaaiden mensen naar de chauffeurs die deelnamen aan de Katwijkbinse Truckrun: zij bezorgden vele mentaal beperkten de dag van hun jaar.

Door Joep Derksen

Al lange tijd voordat de trucks gepland stonden om langs te komen, staan de toeschouwers te wachten op wat komen gaat. Zo ook bij de kruising van de Warmonderweg met de Wasbeeklaan in Warmond. Mannen, vrouwen en kinderen staan langs de weg om de gehandicapten toe te zwaaien die voor deze ene dag volop de truckhoorns naar eigen believen en hartelust mogen gebruiken. De Rijnsburger Arno van der Aart heeft zelf een keer deelgenomen aan de Katwijkbinse Truckrun: “Voor die mensen met een handicap is het de dag van hun leven en ze kijken er het hele jaar naar uit. Er wordt op zo’n dag heel wat afgetoeterd en voor die mensen is het heel fantastisch.” Waarom gaat Van der Aart als Rijnsburger nu in Warmond naar de Truckrun zwaaien? “Mijn schoonmoeder staat hier vlakbij op de camping en mijn vrouw en ik begroeten ieder jaar samen met haar de Truckrun.”

De Sassenheimse mevrouw De Vos heeft samen met haar man plaatsgenomen op een bankje en genieten van hun kleinzoon die speciaal voor de gelegenheid een vlaggetje bij zich heeft om mee te zwaaien. Ze vertelt: “Onze zoon is een van de truckers die hieraan meedoet en al die jaren dat hij dit doet kijken we op een bepaald plekkie toe. Vanochtend waren we op het voormalige vliegveld van Valkenburg en officieel zou de rit om 1 uur beginnen, maar eer dat al die rolstoelers in de vrachtwagens zitten, duurt wel even. Het is dus logisch dat er wat vertraging zit in het schema.”

Stralende blikken
Op de achtergrond, uit de richting van Warmond, klinkt een hoop getoeter dat in kracht toeneemt. Het duurt niet lang of daar komen de eerste politiemotoren en bussen aanrijden. En direct daarachter reed de een na de andere vrachtwagen langs, met zwaaiende, blinkende, glimmende en schijnende lichten, terwijl de ene bijrijder nog harder toeterde dan de andere. De stralende blikken van de verstandelijk beperkten waren goed te zien door alle toeschouwers en het was duidelijk dat deze zaterdag niet alleen voor de deelnemers een mooie dag was. Ook de mensen langs de kant van de weg gingen na afloop van de mooiste file van Nederland met een voldaan gevoel naar huis.