Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2009

Europese aanbesteding omzeild

LISSE – De aanleg en het onderhoud van het ondergrondse gedeelte van de openbare verlichting wordt niet Europees aanbesteedt. Normaliter gaat de overheid er vanuit dat het aanvragen van offertes van verschillende partijen leidt tot een lagere aanbestedingsprijs, maar dat gaat in dit geval niet op, zo laat wethouder Jan Kippers (CDA) dinsdag 13 januari weten.

Kippers: ‘Wil je bij ons in de grond gaan roeren en kabels verleggen, dan is er maar 1 partij voor verantwoordelijk en dat is Nuon. De netbeheerder Liander, aan wie wij de opdracht gaan verlenen, is een onderdeel van Nuon en met hen heb je altijd te maken als je kabels gaat verleggen. Liander heeft een monopoliepositie waar het gaat om het verplaatsen van Nuon-kabels. De eigenaar van de kabel bepaalt uiteindelijk welk bedrijf – in dit geval dus Liander – de werkzaamheden uitvoert. We hebben afspraken gemaakt met Hillegom om voortaan niet iedere keer een aanbesteding uit te laten gaan op het moment dat kabels moeten worden verlegd, maar om Liander standaard de klus te gunnen. Laten we niet doen of een openbaar aanbestedingstraject zinnig is, want we weten van tevoren dat Liander de opdracht toch al krijgt.’
Om de wettelijk verplichte Europese aanbesteding te omzeilen maakt Lisse gebruik van de afwijkingsmogelijkheid uit de nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente zelf.