Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2009

“Meest luxe wentelteefjes ooit”

VMBO-leerlingen schitteren bij kook- en serveerprestatie

NOORDWIJKERHOUT – Twaalf leerlingen van klas 3KK, een VMBO-klas van het Teylingen College, locatie KTS, lieten woensdag 20 mei hun beste kook- en serveerkwaliteiten zien in Restaurant Zegers. De eigenaren van dit restaurant, Gertjan Verheij (oud-leerling van de KTS) en Auke Salman, stelden hun etablissement voor deze avond volledig ter beschikking. Ook burgemeester Gerrit Goedhart genoot van de culinaire avond.

Door Joep Derksen

De leerlingen volgen een opleiding koken en serveren onder leiding van docent consumptieve techniek John Vesseur. Aan het eind van hun eerste jaar voor deze opleiding stonden de leerlingen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar voor hun grootste culinaire uitdaging tot nu toe. Voor in totaal 58 gasten, bestaande uit een selectie van ouders, familie en andere belangstellenden, werd een viergangenmenu bereid.

Zeven leerlingen beheerden de keuken en vijf van hen verzorgden de bediening. Na het huisapéritief dat in de kelderbar werd genuttigd, begaven de gasten zich naar het restaurant zelf. De gerechten bestonden onder meer uit een brandade van kabeljauw, een cappucino van knolselderij, een runderentrecôte en een terrine van wentelteefjes met vanillesaus. Bij ieder gerecht werd een aparte wijn geserveerd en zowel het etensgerecht als de wijn werd door de leerlingen afwisselend toegelicht. Waar de een de informatie keurig van een briefje oplas, presteerde de ander het om de gegevens goeddeels uit het hoofd op te zeggen.

Wentelteefjes

Voor alle aanwezigen was het een zeer plezierige avond. Tijdens het eten werden blikken van verstandhouding gewisseld tussen de ouders onderling en allen waren ultratrots op hun zoon of dochter. Ook burgemeester Goedhart was vol lof: “Mijn moeder maakte altijd wentelteefjes en ben er een groot fan van. Dit waren echter de meest luxe wentelteefjes die ik ooit geproefd heb. Ook het vlees was heel lekker.” Twee bestuursleden van Euro-Toques waren ook aanwezig. Zij oordeelden: “We zijn zeer onder de indruk van deze studenten. De bediening maakte weliswaar wat foutjes, maar ze pakten het heel leuk en spontaan op. Ik ga ervan uit dat we volgend jaar tijdens het examen enkele tienen kunnen gaan uitdelen.”
De grote inspirator van deze avond was Vesseur. Hij laat weten: “Vanavond was geen onderdeel van het examenprogramma. De reden om dit te doen was te laten zien waar VMBO-leerlingen toe in staat zijn als hun talenten op de juiste manier worden gestimuleerd.”