Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2009

Oude tijden herleven op Historische Markt

NOORDWIJK – Ter ere van de openstelling van de Oude Jeroenskerk organiseren de Kerkstraatwinkeliers zaterdag 30 mei een grote historische markt. De organisatoren Wilma Soesman, Cor de Ridder en Ton Meijer hebben ervoor gezorgd dat een breed scala aan oude ambachten en nostalgische beroepen te bewonderen zijn. Het is de unieke kans om onder meer een klompenmaker, kunstglasblazer of een portrettekenaar aan het werk te zien.

Door Joep Derksen

Meijer informeert: “Eind vorig jaar is het idee ontstaan om wat te organiseren naar aanleiding van de opening van de toren. Cor de Ridder kwam met de suggestie om er een historische markt van te maken. Met dit evenement zetten we Noordwijk lekker op de kaart.”

Op de historische markt staan in totaal 34 kramen, met informatie en activiteiten over oude ambachten. Zo is er een klompenmaker te zien en is de Dodge brandweerauto een van de aandachtstrekkers. Bent u benieuwd naar de smaak van nostalgisch snoepgoed? In de Kerkstraat moet u wezen. Maar ook historische bouwmaterialen, nostalgisch kinderspeelgoed, een origineel spinnewiel en oude zeevondsten zijn te bezichtigen.

Ministeck

Meijer: “Ton Caspers is bekend vanwege zijn Ministeck-hobby. Enkele maanden geleden maakte hij bijvoorbeeld ‘Het laatste avondmaal’ van Ministeck. Voor deze historische markt heeft hij de toren van de Oude Jeroenskerk in Ministeck uitgebeeld. Ook is er nostalgisch bloembollenteeltgereedschap te zien en informatie te vinden over de kruidenteelt. Bij de Dodge, die van 1959 tot 1983 in Noordwijk dienst heeft gedaan, kunnen kinderen foto’s laten maken: deze worden gratis in een fotolijstje gezet en als herinnering meegegeven. Ook zijn er veel kinderspelen, die door de Oranjevereniging Noordwijk-Binnen worden georganiseerd. De Noordwijkse Pluimvee en Konijnenfokvereniging hebben allemaal hokken met jong dierenspul waarvan visueel kan worden genoten.”

De keur aan activiteiten is haast teveel om op te noemen. Zo lopen leden van de Klederdrachtgroep Noordwijk over de markt om met zoveel mogelijk mensen een praatje te maken. Slager Kees Broekhof maakt ter plekke gerookte makreel in een ton en bekwame gidsen leiden mensen gratis rond langs de interessante pandjes in de Kerkstraat en omgeving.
De historische markt wordt om 10:00 uur officieel geopend door wethouder Ton van Rijnberk, door middel van het onthullen van het Ministeck-kunstwerk. De dag duurt tot 17:00 uur. Voor meer informatie: www.vanbinnennaarbuiten.nl.