Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2009

“Teylingen blijft nog heel lang bestaan”

Burgemeester Schelberg vindt een gemeentelijke fusie niet aan de orde

STREEK – Burgemeester Sander Schelberg van de gemeente Teylingen drukte deze week iedere illusie van een bollenstreekgemeente op korte of zelfs middellange termijn de kop in. In de regio hebben de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout een stuurgroep opgericht om te praten over samenwerking met een fusie ‘als stip op de horizon’. Ook de gemeenten Teylingen en Noordwijk waren hiervoor uitgenodigd om aan tafel te zitten.

Door Joep Derksen

Schelberg maakt een ding onmiddellijk duidelijk: “Deze stuurgroep, die als doel heeft te komen tot een fusie, is een stuurgroep van de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Wij als gemeente Teylingen nemen wel het initiatief om met de vijf bollengemeenten de samenwerking te bevorderen. Maar deze samenwerking zal zeker niet een fusie tot gevolgen hebben. Het moet namelijk leuk blijven en inspirerend zijn. Het is zeker niet ons doel om een fusie voor te bereiden, in wat voor vorm dan ook. Wat Teylingen betreft is een fusie niet aan de orde.”

Vorige week kondigde burgemeester Corrie Langelaar van de gemeente Lisse aan dat ze graag zou zien dat een fusie tussen de vijf bollengemeenten binnen 7 jaar plaats zou vinden. Schelberg zegt hierover: “De entiteit Bollenstreek is heel belangrijk: daar moeten we als gemeenten elkaar inhoudelijk op blijven vinden. Samenwerken is het doel en fusie mag nooit het doel zijn. Dat zal eerst komende tien jaar ook niet aan de orde zijn. Ik wil een fusie overigens ook niet aan een jaartal koppelen. Ik wil de mogelijkheid van een fusie niet eens bespreken. Wij zijn al gefuseerd (de gemeenten Warmond, Sassenheim en Voorhout – JD). Ik wil op een inhoudelijke agenda en in een heel goede harmonie elkaar op bollenstreekniveau vinden. Daarom hebben wij het initiatief genomen om de vijf gemeenten bij elkaar te roepen voor een inhoudelijke agenda voor samenwerking. Een fusie vertroebelt alleen maar de verhoudingen en we hebben dat niet nodig op dit moment.”

Provincie

Is Schelberg niet bang dat de Provincie van hogerhand druk zal uitoefenen om een fusie tussen Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom doorgang te laten vinden? De burgemeester laat weten: Ik denk niet dat de Provincie druk zal uitoefenen om Teylingen te laten fuseren. Gedeputeerde Martin van der Hulst bekijkt wat de Bollenstreek doet. Als wij goed laten zien dat we prima met elkaar kunnen samenwerken, zal Teylingen buiten een fusie blijven. Ons doel is wel om vaker gezamenlijke standpunten uit te dragen. Ik zie het niet gebeuren dat de Provincie een fusie gedwongen gaat opleggen; alleen als er initiatieven van de gemeenten zelf zijn, zal dat de weg zijn die de Provincie gaat volgen.”
Vreest Schelberg de situatie dat de gemeenten Noordwijk, Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout gaan fuseren en dat hierdoor de positie van Teylingen verzwakt wordt? “Ik heb geen verwachtingen over een fusie van deze vier gemeenten zonder Teylingen. Wij hebben dus geen behoefte te fuseren, want we willen onze opties open houden voor verschillende partners. De partners in de Bollenstreek zijn een aantrekkelijk geheel, maar er zijn ook andere partners. Draaf niet door met te denken dat de gemeente Teylingen gaat fuseren; dat is niet aan de orde. Dat geldt dus ook voor de vraag of een toekomstige fusiegemeente de naam ‘Groot-Teylingen’ zal krijgen.”