Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2009

"Als zij er zijn, dan zijn onze voorstellingen uitverkocht"

Actievoerders zorgen voor meer circusbezoekers

SASSENHEIM – “De protestbewegingen brengen ons geluk: iedere keer als zij bij onze voorstellingen komen opdagen, zijn we door de publiciteit volgeboekt”. Deze ironische opmerking komt uit de mond van Roman Zinnecker, directeur van Circus Belly Wien. Hij reageert hiermee op de actievoerders van ‘Met de Dieren Tegen de Beesten’, een groep van acht mannen die woensdagavond 17 juni circusbezoekers opriepen om geen entreekaartjes te kopen.

Door Joep Derksen

De actievoerders hadden een vergunning gekregen om bij de ingang van het Wasbeek-parkeerterrein te staan. Twee politieagenten waren ter plekke fysiek aanwezig om de boel in de gaten te houden en twee straten verderop stond een politiebusje als back-up te wachten. Deze maatregel werd noodzakelijk geacht omdat op andere locaties namelijk wel eens vechtpartijen zijn geweest tussen niet alleen actievoerders en circusmedewerkers, maar ook tussen verschillende actiegroepen onderling.

Tim Mudde is woordvoerder van de actiegroep “Met de Dieren Tegen de Beesten” en hij deelt net als de anderen grif flyertjes uit aan kinderen en volwassenen. Hij laat weten: “Wij zijn tegen het dierenleed wat bij circussen als Circus Belly plaatsvindt. Dieren worden in te kleine hokjes gestopt en wilde dieren als tijgers worden getraind door ze alleen eten te geven als ze een kunstje doen. Iedere keer als er een circus in de Duin- en Bollenstreek of de Leidse regio is, komen we demonstreren. We zijn op politiek vlak niet rechts georiënteerd, maar de meesten van ons komen uit de nationalistische hoek. Wat zijn andere campagnes die we voeren? We zijn tegen fois gras en het ritueel slachten zoals het bij halal en kosjer eten gebeurd. Het is abnormaal dat dieren op zo’n pijnlijke manier geslacht worden.”
Over hun huidige actie: “We hopen dat zo min mogelijk mensen naar het circus gaan en dat Teylingen voortaan geen circus meer toelaat. De meeste mensen die we spreken gaan sowieso naar het circus, omdat ze het hun kinderen beloofd hebben. Maar wellicht gaan ze door onze actie de volgende keer niet meer.”


Negeren

Kort voor aanvang van de eerste voorstelling heeft Zinnecker toch tijd om een reactie te geven over de actievoerders. “We negeren die mensen, al brengen ze ons wel geluk. Als zij er zijn, dan zijn onze voorstellingen uitverkocht. Ook vanavond zitten er 800 mensen binnen.” Hij spreekt de beschuldigingen tegen dat de dieren slecht verzorgd worden: “Ze worden juist goed verzorgd. Alle mensen kunnen de hele dag kijken hoe onze dieren eruit zien. De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan en goedgekeurd zoals wij met de dieren omgaan. Met de echte Dierenbescherming hebben we geen last, omdat we goed voor onze dieren zorgen.”

Circus Belly is al zeven generaties actief en ze werken met veel verschillende dieren: kamelen, apen, tijger, een giraf en een hangbuikzwijn, om maar enkele te noemen. “Wij zijn een circus zoals een circus behoort te zijn: traditioneel, met dieren, acrobaten en clowns. Een circus zonder dieren is geen circus. Inderdaad kun je een dier alleen maar trucks leren door ze met eten te belonen, maar ik houd van dieren. Als er iets verkeerd met een dier gebeurt, ben ik er ook tegen.”

Olifanten
Voorafgaand aan de voorstelling lopen veel van de circusbezoekers nog even rond op het terrein om de circustent. Hier zijn veel van de dieren te bezichtigen, die zo dadelijk gaan optreden. Bij de olifanten en de kamelen staat Yvonne Zonneveld, met haar twee zoontjes. Misprijzend zegt ze: “Die dieren horen hier niet te staan. Ik neem mijn kinderen dan ook niet mee naar het circus. Ik leer mijn kinderen dat het zo niet hoort, want beesten horen buiten te rennen.” Haar zoon Quinten (5) luistert goed naar zijn moeder: “Ik vind het zielig voor de tijgers, want tijgers horen in het oerwoud.”

Bezoekster Irene Blomsma is het hier niet mee eens: “Die dieren zien er goed uit. Vanmiddag kwam ik ook kijken en die tijgers kregen keurig te eten. Ook zijn de hokken schoon en worden de dieren liefdevol behandeld. Bovendien is het ook nog zo, als die dieren de kunstjes niet willen doen, gaan ze het ook niet doen. Daarom moet je ze ook liefdevol behandelen.” Daniëlle is met haar nichtje Jasmijn (8) en andere familieleden klaar om de voorstelling te bezoeken. Ze laat weten: “Ik vind de actie van die mensen onzinnig. Deze dieren worden niet mishandeld.” Jasmijn is enthousiast om naar binnen te gaan: “Ik vind de giraffen het leukst!”
Zodra de voorstelling begon, pakten de actievoerders hun twee spandoeken en flyers in een aantal tassen en gingen huiswaarts. Maar niet nadat ze nog een opmerking naar hun hoofd geworpen kregen door een passant: “Ga toch werken!” Alert antwoordde Mudde: “Dat heb ik vandaag al gedaan.”