Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2009

Nieuw kunstwerk in Boerhaavetuin

LISSE – De Boerhaavetuin werd vrijdag 19 juni verfraaid met een prachtig borstbeeld van het Aesculaap-teken, het symbool voor de Geneeskunde en Faramacie, vakgebieden van prof. Hermannus Boerhaave. Deze Voorhouter die leefde van 1668 tot 1738 is de grondlegger van de huidige Boerhaavetuin en is tevens een van de grondleggers van de huidige medische wetenschap. Akzo Nobel doneerde een bedrag van 8.000 euro om het bronzen beeld, gemaakt door Wim van Dam, te realiseren.

Door Joep Derksen

Jan Hordijk, voorzitter van het bestuur van de Stichting Boerhaavehuis, was bijzonder tevreden over deze mijlpaal. “In 1999 konden we de 20ste eeuw op waardige wijze afsluiten met de onthulling van het borstbeeld van Herman Boerhaave, ook gemaakt door kunstenaar Van Dam. Nu hebben we een nieuw beeld, met veel dank aan Akzo Nobel. In dit kunstwerk worden geneeskunde en farmacie uitgebeeld: het Aesculaap is al eeuwen het symbool voor artsen en staat onder meer voor de God van de Geneeskunde.”

Peter van der Knaap, locatiedirecteur van Sikkens Sassenheim, mocht het beeld onthullen. Hieraan voorafgaand liet hij weten: “Realiseert iedereen zich wel dat Hermannus Boerhaave niet alleen een geniale man was, maar ook een geniale Voorhouter? Zijn motto was: ‘Eenvoud is de kenmerk van het ware’. Ons bedrijf heeft een lange historie met de Boerhaavetuin. Door de eeuwen heen zijn mensen opgestaan om dit waardevolle kleinood te behouden en de tuin is omgetoverd tot een tuin uit de fraaie renaissancetijd. Met dit tweede borstbeeld is de symmetrie van de tuin weer hersteld. Overigens was de timing van de aanvraag voor de sponsoring perfect, want als u het een jaar later had gevraagd, weet ik niet of ik direct ‘Ja’ zou hebben gezegd.”
Onder het toeziend oog en luid applaus van ruim veertig betrokkenen haalde Van der Knaap vervolgens het doek van het kunstwerk. Het is niet alleen een verfraaiing van de Boerhaavetuin, maar van heel Voorhout.