Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 juni 2009

“Schilder haalt alles uit de kast om ons dwars te zitten”

Van den Ende spant bodemprocedure aan tegen Panorama Tulipland

VOORHOUT – Schilder Leo van den Ende heeft een kort geding tegen Panorama Tulipland (PTL) afgeblazen, dat oorspronkelijk donderdag 18 juni zou hebben plaatsgevonden. De advocaat van PTL, mr. R.E. Gerritsen, vindt dat de tegenpartij hier geen sterke indruk mee maakt. Van den Ende zelf is een andere mening toegedaan: “Er komt een uitgebreidere rechtszaak”.

Door Joep Derksen

In een persbericht lijkt PTL haast victorie te kraaien. “Het kort geding dat de Voorhoutse kunstschilder Leo van den Ende had aangespannen tegen de directie van Panorama Tulipland, is van de baan. Het is al de tweede keer dat Van den Ende pal voordat het geding voor de Haagse rechtbank zou dienen, zijn advocaat opdracht gaf om de zaak af te blazen. In april van dit jaar daagde hij de directie van Panorama TulipLand ook al voor de rechter maar dat kort geding werd twee dagen voordat het zou plaatsvinden op aandrang van de schilder niet gehouden. Een reden werd niet opgegeven. Uiteindelijk kwamen de partijen een nieuwe datum overeen, donderdag 18 juni. Maar opnieuw liet Van den Ende via zijn advocaat weten dat de ‘confrontatie’ niet door kon gaan en dat zo’n geding er ook niet meer gaat komen.”

De advocaat Gerritsen stelt: “In de praktijk gebeurt het wel vaker dat de tegenpartij tot twee keer toe de plank ophaalt maar dit maakt bepaald geen sterke indruk, integendeel. We hadden onze zaken goed voorbereid en de schilder is vermoedelijk toch geschrokken van de feiten die wij op een rijtje hebben gezet. Hij ziet vermoedelijk nu ook wel in dat zijn exorbitante eisen, ook op financieel gebied, geen enkele basis hebben.” Herman van Amsterdam, directielid van PTL, doet er een schepje bovenop: “Het begint er zo zoetjesaan op te lijken dat de schilder alles uit de kast wil halen om ons dwars te zitten. En dat terwijl wij en vele tientallen vrijwilligers ons jarenlang hebben ingespannen om hem de vervaardiging van het panoramadoek mogelijk te maken.”
Het conflict is echter allerminst voorbij, zo laat Leo van den Ende desgevraagd weten. In eerste instantie wil hij geen commentaar geven; “Dat is niet in het belang van de rechtszaak”. Maar klopt het dan niet dat er geen kort geding meer komt, zoals de advocaat van PTL laat weten? “Er komt inderdaad geen kort geding, maar een uitgebreidere rechtszaak. In een bodemprocedure neemt de rechter namelijk veel meer tijd en dat is voor deze zaak ook noodzakelijk. We vermoeden namelijk dat onze belangen in een kort geding niet het best behartigd kunnen worden. Er spelen namelijk veel zaken waar grondig naar gekeken dient te worden. We denken dat de bodemprocedure binnen een paar maanden behandeld kan worden.”