Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Gemeente betaalt 130.000 euro voor ambtenaar

TEYLINGEN – Het voorstel van het college en wethouders om een bedrag van 233.000 euro beschikbaar te stellen aan Holland Rijnland zorgde voor een karrenvracht aan kritiek van de raadsleden. Woorden als ‘mosterd na de maaltijd’ en ‘wegrotten’ vlogen over de bestuurlijke tafels, maar uiteindelijk ging de voltallige raad akkoord met het bedrag. Het ‘positieve’ nieuws is, dat in ieder geval één ambtenaar van Holland Rijnland een jaarsalaris van 130.000 euro (inclusief overhead) tegemoet kan zien.

Nadat wethouder Gerrit van der Meer (PvdA) het voorstel aan de raad voorlegde om 233.000 euro ter beschikking te stellen aan de Integrale Benadering Holland Rijnland, kreeg hij een tsunami aan kritiek over zich heen. Gemeenteraadslid Van Steyn (Trilokaal) opende het salvo: “Gemeenten worden steeds meer behandeld als een uitvoeringskantoor. Het besluit is al genomen door het bestuur van onze gemeente en onze mening is mosterd na de maaltijd. Hoe is de democratische legitimatie geregeld? De Franse zonnekoning Louis XIV zei: ‘l’État, cést moi’. De wethouder zei blijkbaar: 'Teylingen, dat ben ik!’.”

Gemeenteraadslid Cees Van Velzen (CDA) nam het stokje over: “We hebben al miljoenen bijgedragen aan het Regionaal Investeringsfonds en dat fonds zou dit soort projecten moeten dekken. Nu krijg ik het gevoel dat Holland Rijnland via een slimme omweg kosten gaat maken, waarvoor men zegt dat ze er niets voor gereserveerd hebben. Op deze manier kan het niet meer.” Gemeenteraadslid Joost Peetoom (PvdA): “Ik zou het woord smeergeld willen gebruiken, maar niet in de zin van corruptie. We hebben het geld nodig om de ambtelijke bestuurlijke machine te smeren. We moeten 150 miljoen ingooien in een machine en vervolgens rolt er een miljard uit om regionale projecten te financieren. De PvdA wil het geld vanavond alsnog goedkeuren, maar het mag hier niet gaan om het sponsoren van een feestje van bestuurders en consultants.” Fractievoorzitter Rose Marie Keijzer (D66): “De democratische legitimiteit is een zorgpunt: straks hebben we er een vierder bestuurslaag tussen. 130.000 euro voor één kracht zijn hoge salariskosten.”
Van der Meer antwoordde: “Het college is het eens met bijna alle kritiek die is geuit. Bij een volgende gelegenheid zullen we Holland Rijnland indringend vragen om een goede onderbouwing van de kosten. Met name een financiële verantwoording achteraf.”