Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 juli 2009

“Het wordt niet alleen maar een moskee”

HILLEGOM – Met de ondertekening van een convenant tussen de Vereniging Al Ansaar, de Parochie van de St. Jozefkerk, STEK, Horsman & Co. en Eigen Haard, is de realisatie van een nieuwe moskee op de Jozeflocatie een stuk dichterbij gekomen. De voorzitter van de Vereniging Al Ansaar, die vanwege angst voor mogelijke represailles niet met zijn naam of initialen in de krant wil, laat weten zeer verheugd te zijn over deze ontwikkeling. “Er komt een combinatie van een verenigingsgebouw met een moskee daar in verweven.”

Door Joep Derksen

Al jaren bezoeken 250 mensen regelmatig de huidige moskee in het gebouw aan de Monseigneur van Leeuwenlaan 11. Enkele keren is reeds gesproken over het nieuw bouwen van een moskee op een andere locatie, maar tot twee keer aan toe hielden omwonenden van die locatie de komst van de moskee tegen. Nu lijkt het er dankzij de ondertekening van een convenant op woensdag 15 juli, in aanwezigheid van burgemeester Toon Mans en wethouder Jan Weijers (CDA) toch van te komen.

De voorzitter van de Vereniging Al Ansaar informeert: “Doel van deze overeenkomst is dat een stuk grond, dat eigendom is van de parochie, aan ons wordt verkocht. Op die manier kunnen we verhuizen van de plaats waar we nu zitten. In eerste instantie wilden we de huidige locatie laten slopen en opnieuw opbouwen, maar dat zou de parkvisie in de weg staan. Nu gaan we verkassen naar een stuk grond van circa 600 m2 richting het puntje van het St. Jozefpark, achter het jeugdhuis.”

Gebedsruimte

In totaal zijn zo’n 250 mensen betrokken bij de moskee: dat zijn in feite alleen maar Hillegommers. De voorzitter: “Plaatsen als Hoofddorp, Lisse, Sassenheim en Noordwijk hebben al een eigen moskee. Alleen wij hadden tot nu toe nog geen eigen gebouw. Op de nieuwe locatie komt een combinatie van een verenigingsgebouw met een moskee. In totaal wordt 1/3de deel een gebedsruimte. De rest van het gebouw bestaat uit een jongerencentrum, een educatief gedeelte en ruimten voor ouderen en vrouwen. Eerst volgt er een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen en we hopen dat we over een jaar de bouwvergunning hebben.”

Hoe gaat het nieuwe pand eruit zien? Komt er een minarettenkoepel? “Het gebouw zal minder ruimte beslaan dan waarover we momenteel beschikken. We zijn nog bezig met het uitwerken van het ontwerp. We zijn er nog niet uit of er een minarettenkoepel komt, maar waarschijnlijk zal dit niet gebeuren in verband met de kosten. Een minarettenkoepel is een symbool van het gebouw, maar als dat 100.000 euro zou kosten, zou dat teveel voor ons zijn.”
Hoe weet de Vereniging Al Ansaar de financiële eindjes rond te knopen? “De kosten worden door de gemeenschap gedragen. Ook andere moslimverenigingen helpen daarbij. We gaan bij hen met de pet langs, net zoals het bij alle andere gebouwen gaat. Als verenigingen hulp nodig hebben, dan ondersteunen we elkaar onderling. De gemeente draagt niet bij: dat is uit den boze.”