Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 augustus 2009

Plaag

Column: Wat een week!
Hét komkommerbericht van deze zomer is de lieveheersbeestjesplaag. Vorige maand werd al melding gemaakt van een overvloed van deze insecten op incidentele locaties in het buitenland. Ook de afgelopen week kwamen meerdere berichten binnen van grote zwermen lieveheersbeestjes, zoals op het strand van Terschelling. Is er dan niets meer heilig?

Het lijkt wel of alles wat lief en schattig is, op de een of andere manier toch weer bedreigend wordt. Een teveel aan m&m’s geeft kanker, zonlicht geeft kanker en geen zonlicht zorgt voor een tekort aan vitamine-d. Samen met de vossen op Vlieland schaar ik de lieveheersbeestjes op het strand van Terschelling in dezelfde categorie als de poema op de Veluwe: komkommernonsensnieuws. Aan de andere kant, zou de overmaat aan insecten soms komen vanwege het feit dat het steeds beter gaat met de natuur?

Onze kroonprins Willem-Alexander (WA) die jaarlijks een prachtig uitkeringsinkomen krijgt van de belastingcenten, stelt het niet op prijs dat in het buitenland gemaakte vakantiefoto’s worden gepubliceerd. Hij en zijn vrouw Máxima (M) dagen het internationaal vermaarde Persbureau Associated Press (AP) voor de rechter. Ze stellen dat ze tot 250.000 euro willen krijgen voor elke keer dat dit soort foto’s, waarop overigens niets schokkends te zien is, in Nederland gepubliceerd worden. Overigens gaat dit geld, mocht het toegekend worden door de Amsterdamse rechtbank, niet naar een of ander goed doel, maar gaat het rechtstreeks in de pot ‘erven van Oranje’.

Posehouding

Nu heeft het koningshuis een regeling met een aantal fotografen, kranten en weekbladen. Deze regeling komt er op neer dat er voorafgaand aan een koninklijke vakantie, een half uurtje lang, foto’s gemaakt mogen worden van WA, M, A, A & A. Het resultaat: honderden foto’s die allemaal op elkaar lijken, waarbij de gefotografeerden veelal ook nog in een posehouding staan. Het heeft me altijd verbaasd waarom de media met deze ‘regeling’ heeft ingestemd. Het koningshuis is publiek bezit: hoe zeggen de overheden het tegenwoordig zo graag? “Als je niets te verbergen hebt, hoef je je ook niet druk te maken om de camera’s.” Heeft het koningshuis wat te verbergen dan?

WA liet vrijdag 14 augustus tijdens de zitting van de rechtbank een verklaring voorlezen, waarin onder meer stond: “Het is belangrijk een rustige jeugd te hebben. Als voorbeeld geef ik het vroeger meevaren op de Jumbo, het jacht van mijn grootvader. Media maakten daar foto's van. Voor de lezers van de bladen waren dat misschien onschuldige vakantiekiekjes, maar voor ons was het geen plezier. Sommige familieleden haakten om die reden af en kwamen dus niet meer naar de Jumbo. We voelden ons daar niet vrij.'' Het is inderdaad verschrikkelijk. Zit je daar op een groot jacht en dan worden er plotseling foto’s van je gemaakt. Waarschijnlijk heeft WA vroeger ook nooit een brommer gehad.

Hebt u ook een gokje gewaagd bij de staatsloterij? Blijkt die vermaledijde prijs van 27,5 miljoen euro op een 1/5de lot gevallen te zijn. En het ergste van alles is: dat was nog niet eens een van mijn 1/5de loten! Dat wordt nog een tijdje doorbloggen dus…

Het woord van de week: Grondroering.