Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 september 2009

Programmaraad wil BravaNL in pakket

STREEK – De programmaraad wil de televisiezender BravaNL in het pakket van Ziggo opnemen. Als ook het Dagelijks Bestuur van de programmaraad met dit besluit dat op donderdag 24 september genomen werd, instemt wordt aan Ziggo het advies uitgebracht om BravaNL in de plaats te laten komen van de Spaanse zender TVE. Of Ziggo dat ook daadwerkelijk zal doen, hangt grotendeels af of BravaTV en Ziggo er financieel uitkomen.

Door Joep Derksen

BravaNL is een zender die zich richt op de Nederlandse muziekmarkt. Bijna de helft van de uitzendingstijd wordt besteed aan klassieke concerten en solisten van Nederlandse bodem. Ook is er veel aandacht voor nieuw Nederlands talent, regionale orkesten en culturele evenementen. Gerard Ardesch (foto) en Rob Overman bepleitten hartstochtelijk voor de leden van de Programmaraad waarom hun zender in het pakket moet worden opgenomen.

“We presenteren de absolute wereldtop aan opera- en balletgezelschappen, orkesten, concertzalen en solisten. Ook wordt opera en ballet, geestelijke muziek en stukken van Beethoven, Mahler en Mozart uitgezonden. Het uiteindelijke doel is om 24 uur per dag uit te zenden zonder reclameblokken, zodat de kijker naar de muziek kan kijken en luisteren. Op dit moment worden we vier uur per dag uitgezonden in de regio Haarlem en bereiken hiermee 65.000 kabelhuishoudens. De programmaraad van Haarlem adviseert opname van BravaNL in het pakket”, aldus Overman en Ardesch.

Inkomsten

“Hoe financiert u de zender zonder reclameblokken?” wilde een lid van de programmaraad weten. “We verwachten dat de inkomsten van de Buma/Stenra bijna al onze kosten dekt. De kosten voor de content zijn laag en we hopen dat er een afdracht kan plaatsvinden van een stukje van de abonnementsgelden, gelijk aan de vergoeding van Buma/Stenra. Ons doel is dat we alleen analoog uitzenden, want we vinden dat klassieke muziek voor iedereen bereikbaar moet zijn. Daarom zullen we ook nooit iets bij de muziek wegsnijden. Een opera van Wagner die vier uur duurt, wordt ook al die tijd uitgezonden.”
De leden van de programmaraad waren overtuigd door de presentatie. Andere gegadigden zoals FAN.TV, die programma’s maakt welke volledig betaald en bepaald wordt door commerciële bedrijven, werd afgewezen. Wel blijven de zenders Euronews (in combinatie met Het Gesprek), MTV, TMF en Nickelodeon/Comedy Central in het pakket.