Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2009

“Voor sommige instrumenten zijn de vingers te klein”

Crescendo bestaat 105 jaar

SASSENHEIM – De Christelijke Harmonievereniging Crescendo viert deze maand haar 105-jarig bestaan. Het zijn hoogtijdagen, want sinds 1988 is de vereniging gegroeid van enkel het A-orkest naar een organisatie waar een volwaardige jeugdopleiding op muzikaal gebied plaats vindt.

Door Joep Derksen

“Het waren Arie en Janneke Duijn die 21 jaar geleden het leerlingenorkest opzetten. Met veel aandacht en goede begeleiding hebben zij ervoor gezorgd dat de jeugd enorm in opkomst kwam”, laat voorzitter Nelien Reitsma (57) weten. Het leerlingenorkest was zeer succesvol, wat leidde tot een nieuwe problematiek: voor nieuwkomers was het lastig om met meer ervaren muzikanten mee te spelen. De oplossing lag in het starten van een startersorkest voor nieuwkomers. Ook dit orkest stroomde vol, dus enkele jaren later zag het aspirantenorkest voor de allerjongste kinderen het licht. “Meer orkesten komen er niet”, informeert Reitsma. “Als je begint met muziek speen, moet je een jaar of acht zijn. Voor sommige instrumenten zijn de vingers anders namelijk te klein.

In totaal heeft Crescendo circa 200 leden, die verschillende soorten muziek maakt: koralen, musical- en filmmuziek, maar ook bewerkingen van klassieke componisten als Mozart. Over het ontstaan in 1904 laat Reitsma weten: “Het doel indertijd was om met muziek de feesten op te vrolijken. Indertijd was Crescendo een lopend orkest en de eerste fanfare in Sassenheim. In 1954 werden we een zittend orkest. Ons streven voor de toekomst is om op een leuke manier muziek te blijven maken.”
is zaterdag 14 november, de dag dat Sinterklaas zijn intocht doet in Sassenheim. Toch is het eerste oefenstuk van de jeugd “Christmas for three”. Reitsma: “Ons eerstkomende concert is het Kerstconcert. Dat vindt plaats op vrijdag 18 december.” Voor meer informatie: www.crescendosassenheim.nl.