Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 december 2009

Twittermotie succesvol

LISSE – Een ‘twittermotie’ om de gemeente de inwoners meer via het nieuwste communicatiemiddel te informeren. Dit D66-initiatief tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 17 december leek op voorhand kansloos, maar kreeg onverwachte steun uit de hoek van het college.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66), sinds kort zelf een fervent twitteraar, riep het college in een motie op om nieuws- en persberichten door middel van een tweet de wereld in te sturen. De hele raad viel over hem heen. Gemeenteraadslid Hans Bet (PvdA): ‘Het is een curieuze motie. Ik ben blij dat Verburg een enthousiast twitteraar is geworden: hij wordt nu gedwongen om zijn boodschappen in minder dan 140 letters te communiceren. Wel moeten we voorkomen dat raadsleden tijdens de vergadering tweets gaan schrijven.’

Fractievoorzitter Benno Kooij (CDA): ‘Twitter is een beetje achterhaalde functionaliteit: ik zie er geen toegevoegde waarde in. Ik zou met al die onzinnige tweets de gemeentelijke website niet willen vervuilen.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) was oplettend: ‘Zijn hier kosten aan verbonden? Dan is het dus nieuw beleid en we hebben afgesproken dat we geen nieuw beleid zouden opstarten.’ Fractievoorzitter Willem Loos (VVD): ‘Twitter is niet de gelegenheid om persberichten op te zetten. Ik zie deze motie als een goede manier voor D66 om zich in verkiezingstijd op alle mogelijke manieren te promoten.’
Verburg reageerde fel op deze laatste woorden: ‘Tijdens raadsvergaderingen wordt door mij getwitterd, maar wat is het verschil tussen mailende wethouders en twitterende gemeenteraadsleden tijdens de vergadering?’ Wethouder Bas Brekelmans (VVD): deed een handreiking aan Verburg: ‘Die motie heeft op zich wel iets interessants in zich. Wellicht kunnen we van onze kant bekijken hoe we dit kunnen oppakken. Andere gemeenten communiceren ook al via twitter, maar doen dat via een bepaalde website. Wellicht kost het ons niets als we ons aanmelden via twitter.com/lisse.’ Het wordt echter een andere link, aangezien deze site al opgeëist is door een Russische gebruiker.