Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 december 2009

Zure kerstappel voor ondernemers

Kerstbomen gestript uit protest

NOORDWIJK – Waarom mogen er wel kerstbomen staan aan de luifels op de Boulevard, maar niet op de Grent? Enkele horecaondernemers is door de brandweer te kennen gegeven dat ze deze versiering niet mogen gebruiken. Hans Opdam, eigenaar van The Grand, en Nico van der Spek (The Champ) zijn deze onrechtvaardigheid zat. Ze voldoen aan de eisen van de brandweer om de kerstboom weg te halen, maar dan wel op een “Grentiaanse” manier: de bomen zijn tot op de stam gestript, waarna de kerstlichtjes om de stam gewikkeld zijn.

Door Joep Derksen

Opdam is “not amused”: “Dit is het derde jaar dat die bomen er staan en opeens mag het niet meer. Er wordt onderscheid gemaakt tussen De Grent en de rest van Noordwijk, omdat een aantal ouders zich afvragen of die bomen gevaar opleveren. Maar tegelijkertijd gaan diezelfde ouders wel ergens uit eten waar eenzelfde soort kerstbomen opgesteld gaan.”

Hij vervolgt: “De brandweer is hier geweest en heeft verteld dat er gevaar is dat deze bomen in brand vliegen, bijvoorbeeld door vuurwerk dat uitgaande jongeren zouden kunnen gebruiken. Wij hebben hier echter portiers staan die de boel in de gaten houden. Wij proberen van Kerstdorp aan Zee een leuk dorp te maken, maar burgemeester Groen vroeg zich maandag 14 december af ‘wat die bomen op de Grent doen’. Wij van de Grent vangen veel jeugd op; dankzij de nieuwjaarsfeesten zijn er met oud en nieuw bijna geen vernielingen meer.”

Gestript

De wil van de brandweer is echter wet en Opdam besloot op een originele manier te voldoen aan het verzoek om de kerstbomen te verwijderen. “Ik ben timmerman geweest en heb de bomen volledig gestript: hierdoor hebben de bomen veel meer bekijks als voorheen. De takken zijn te koop voor twintig cent.” Hij vult aan: “Toch heb ik een nare smaak in mijn mond door het gemeentelijk beleid. Ik wil niet met dit soort zaken bezig zijn. Laat me lekker ondernemen en geef me niet zo’n zure kerstappel.”

Van der Spek laat ook aan duidelijkheid niets te wensen over: “We geven wel gehoor aan het gemeentelijk verzoek, maar het is tegenstrijdig dat deze maatregel niet in heel Noordwijk geldt. We gunnen andere ondernemers dat hun bomen blijven staan, want we wille niets van hen afnemen. Maar ik voel dit als een grote ongelijkheid, want alleen de Grand, the Champ en 19 zijn hierop aangesproken.”

Luifels

De Noordwijkse brandweercommandant Jos van Lammeren reageert op de opmerkingen van de horecaondernemers. “Het is mij niet bekend dat er op de Boulevard vergelijkbare kerstbomen dicht bij luifels staan. We zijn bij de Grent langs geweest om dat we een aantal klachten van voorbijgangers hebben gekregen. Hierop reageren we. Daarnaast nemen we onveilige situatie automatisch mee in steekproeven die we rond de kersttijd houden.”

Waarom moeten de kerstbomen weg, terwijl de bomen de voorgaande twee jaar zonder problemen mochten staan? “Het is mij niet bekend dat die bomen er al meerdere jaren hebben gestaan. De situatie is gewoon brandgevaarlijk, zeker omdat de bomen naast een vluchtroute staan.”

Over het strippen van de bomen: “Dat is ook een oplossing. Het is aan ieder zelf om toch sfeer te creëren. Dat kan door middel van het plaatsen van kunstkerstbomen of het gebruik van een andere soort verlichting. Ik juich dat toe. We hebben totaal geen problemen met het plaatsen van brandvrije of brandvertragende kunstkerstbomen. Het gaat ons om de brandonveiligheid van echte kerstbomen: zeker als ze indrogen, dan zijn ze werkelijk brandgevaarlijk: we willen daar geen problemen mee krijgen.”

Geen toestemming

Een gemeentelijk woordvoerder reageerde ook. Gevraagd waarom er verschil is tussen het mogen plaatsen van kerstbomen op de Grent en op de Boulevard, antwoordt Eelco Kranenburg: “Bij de afweging om geen toestemming voor de kerstbomen te geven, speelt ook het door de brandweer ingeschatte risicoprofiel van het uitgaansgebied een rol. Dit ligt op De Grent beduidend anders dan op de Koningin Wilhelmina Boulevard.”
Hij vervolgt: “Het is op de Grent in de weekeinden veel drukker als uitgaansgebied dan op de boulevard. De risico’s zijn dus ook groter. Dat blijkt ook uit maatregelen tegen uitgaansoverlast die al genomen zijn, zoals cameraploegen en susploegen. Die kerstbomen kunnen niet geïmpregneerd worden als ze buitenstaan. Dus zijn ze zeer brandbaar, en is het gevaarlijk om ze in het uitgaansgebied te hebben staan. Er wordt niet met verschillende maten gemeten, maar de situaties zijn gewoon verschillend. Een ongeluk zit in een klein hoekje.”