Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 januari 2010

Geboortegolf door stroomstoring

STREEK – Over negen maanden kunnen we wellicht een geboortegolf verwachten. Op zaterdagavond 9 januari stond de inwoners van vijf gemeenten niets anders te doen dan bij elkaar kruipen om warm te blijven.

Kort voor 19:30 uur sprongen de stoppen in een hoogspanningsstation in Sassenheim, waardoor prompt alle elektriciteit uitviel in Katwijk, Noordwijk, Voorhout, Sassenheim, Hillegom en Lisse. Ruim 80.000 huishoudens werden door deze storing getroffen. TenneT, de beheerder van het landelijke stroomnet stuurde medewerkers naar de “plaats delict” om het euvel zo snel mogelijk op te ruimen.

Een aantal evenementen, zoals verjaardagsfeestjes of een bokkenballentoernooi, werd afgelast. Ook voor de horeca-etablissementen was deze stroomuitval een groot verlies. De meeste privé-personen maken echter geen kans op een schadevergoeding: daarvoor had de stroomstoring nog een uur langer moeten duren. Pas na een periode van minimaal vier uur zonder stroom, wordt een schadebedrag wellicht uitbetaald. Wat dat betreft hadden de bewoners van onder meer de wijk Elsbroek in Hillegom meer “geluk”: bij hen was de stroom om middernacht nog niet hersteld.
In ieder geval diende de inwoners van de vijf gemeenten zich meer dan drie uur lang te redden met kaarsen en waxinelichtjes. De kinderen konden vroeg naar bed, waardoor er voor de volwassenen tijd was voor andere dingen: de televisie was in dit geval geen stoorzender.