Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2010

“Tekort van 7 miljoen euro is te hoog”

RIJNSBURG – Dunavie, de rechtsopvolger van SpiritWonen, maakte afgelopen week bekend dat zij de aanleunwoningen bij woonzorgcentrum De Vlietstede niet gaan afbreken en opnieuw opbouwen. Na financieel onderzoek bleek het tekort voor dit project op te lopen tot 7 miljoen euro. De instelling wil, hopelijk nog dit jaar, beginnen met een grondige renovatie van de aanleunwoningen, zo laat de heer A. Busser, directeur-bestuurder van Dunavie weten.

Door Joep Derksen

Midden 2009 was er al duidelijk dat er een miljoenentekort zou zijn voor Dunavie. In eerste instantie hoopten de bestuurders erop dat onderzoek zou uitwijzen dat dit tekort naar beneden bijgesteld zou kunnen worden. Het tegendeel bleek echter waar: realisatie van nieuwe aanleunwoningen bij De Vlietstede zou Dunavie maar liefst 7 miljoen euro aan tekorten opleveren. In december 2009 nam Dunavie intern de beslissing dat dit niet verantwoord zou zijn. Een maand is samen met de andere projectontwikkelaar DSV en de gemeente Katwijk gezocht naar mogelijke oplossingen, maar de afgelopen week trok Busser de stekker eruit, al laat hij weten: “Afblazen van het project is niet het goede woord, we gaan namelijk goede woningen realiseren. Alleen worden die niet opnieuw gebouwd, maar grondig gerenoveerd.”

De directeur-bestuurder vervolgt: “Het tekort van 7 miljoen euro heeft te maken met de boekwaarde van bepaalde panden. Het zorgcentrum uit 1998 heeft een hoge boekwaarde en dat neem je mee bij je berekeningen als je gaat slopen. Ook de huuropbrengsten van de sociale woningen zijn niet kostendekkend. Het stedenbouwkundig plan van de gemeente bepaalt zaken als de hoogte van de bouw en wat er wel en niet kan. De afgelopen weken hebben we gekeken naar hoe we het plan verder kunnen optimaliseren binnen de bestaande kaders. We keken naar efficiëntere woningplattegronden, een kleiner woonzorgcentrum en meer kantoorruimte. Maar dat heeft niet de oplossing geboden. Samen met de gemeente en DSV hebben we de conclusie getrokken dat renovatie voor ons deel van het plan de beste oplossing is.”

Stekker

De plannen rond de Vlietstede lopen al sinds 2001. Is het niet wat laat om nu niet door te gaan met de nieuwbouw? Busser: “De keuze die we nu maken is een weloverwogen en doordachte keuze. Je kunt de vraag stellen: ‘Had u dat niet eerder kunnen bedenken?’ Dat is altijd zo. Maar we handelen nu met de kennis die we op dit moment hebben. Bij de samenwerking tussen DSV en SpiritWonen hebben we altijd gezegd: ‘de plannen zijn mooi, maar als het financieel niet haalbaar is, gaat stekker eruit.’ We wisten dat er een tekort was midden vorig jaar en hoopten dat het tekort omlaag zou gaan. Het tegenovergestelde gebeurde. Je kunt het geld maar één keer uitgeven en wij vonden renovatie een goed alternatief.”

Wat is de rol van de gemeente Katwijk? Zou het niet beter zijn als de gemeente voor een groter deel financieel garant zou staan? “De gemeente Katwijk wil graag dat een goed plan gerealiseerd wordt. Maar DSV en wij zijn de ontwikkelaars en de gemeente houdt zich meer bezig met zaken als een bestemmingsplan. Toen bleek dat het tekort 7 miljoen euro zou zijn, heb ik nooit verwacht dat de gemeente Katwijk vier miljoen euro zou bijdragen.”

Renoveren
Dunavie wil de huidige woningen ‘grondig renoveren’. Wat houdt dat in? Het wordt een flinke renovatie en niet alleen maar een likje verf. Zo gaan we gebruik maken van individuele verwarming per kamer en wordt de collectieve verwarming verleden tijd. Het pand zal aan de eisen van de moderne tijd voldoen. De woningen worden niet groter: er worden geen kamers samengevoegd. We maken een renovatieplan en met de zomervakantie hoop ik er meer hierover te kunnen vertellen. De uitvoering van dit plan willen we in nauwe samenwerking met DSV doen. Wanneer we beginnen met de renovatie, zal dat in fases gebeuren en voor de drie afzonderlijke gebouwen duurt het zo’n anderhalf jaar.”