Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 januari 2010

“Zielloze” hoogbouwplannen afgekraakt

Druk bezochte informatieavond Herenstraat en Overbosch

VOORHOUT - "Het is allemaal zo zielloos". De kritiek was niet van de lucht tijdens de informatieavond over de aanpak van de Herenweg en het bouwplan voor Park Overbosch. Niet alleen was het zogeheten haltermodel onderhevig aan kritiek, ook de idee om het oude appartementencomplex aan de Sportlaan te laten groeien naar tien(!) verdiepingen kon op weinig sympathie rekenen.

Door Joep Derksen

Het enthousiasme van wethouder Leo van der Zon leed echter niet onder de kritiek. "We zijn in 1999 begonnen met de visie op de toekomst van de Herenstraat. Na het praten met de bevolking willen we het bestemmingsplan wijzigen. Het haltermodel, waarbij er in principe alleen een winkelgebied is tussen de Albert Heijn supermarkt en de Plus supermarkt, houden we overeind. Tussen die twee winkels zetten we in op kwaliteit van winkelen en een stukje wonen. Ook ziet de gemeente het zitten wanneer er meer winkels zijn die zich richten op dienstverlening."

Op de oude Plus-locatie mag geen supermarkt komen: "We hebben liever woningbouw met een daaronder een dienstverlenende instelling, maar details zijn hier nog niet over bekend", informeert Van der Zon. "We willen ook andere delen van de Herenstraat herontwikkelen, waarbij een deel tot vijf lagen hoog zal zijn: dus met een goothoogte van 22 meter. Er zijn tevens plannen om op het terrein van het oude Rabobankgebouw iets nieuws neer te zetten. Ook een deel van de huizen aan de Irenestraat, die eigendom zijn van STEK, zullen dan verdwijnen. Wat de termijn van de realisatie van de verschillende plannen betreft: dat hangt van de ontwikkelaars af, maar ik schat dat het zo’n vijf jaar zal duren.”

Over het Park Overbosch, dat eigendom is van Woonstichting Vooruitgang, informeert de wethouder: “Deze instantie wil op die locatie meer woonzorgvoorzieningen. Het is een gedateerd gebouw uit de jaren ’70, dat ze niet plat willen gooien, maar inpandig en uitwendig willen opknappen. Er komen wellicht een of twee lagen bovenop en eventueel een torentje op de hoek. Ook wordt gesproken over een hoogte tot tien lagen: zo wordt Overbosch een eyecatcher als je Voorhout binnenkomt.”

Het was moeilijk om mensen te ontmoeten die enthousiast waren over de plannen. Mevrouw Lansen is een nieuwe Voorhouter: vier weken geleden verhuisde ze van Leiden naar het oude dorpscentrum van het bokkendorp. “Ik ben in Voorhout komen wonen vanwege het dorpse karakter. En dat blijkt nu te verdwijnen. Ik mis het groen en de natuur in de plannen: er komen stoepen, steen, lantaarnpalen en auto’s, maar het hele plan is allemaal zo stijf en zielloos.”
Mevrouw Benschop liet weten zeer ontevreden te zijn over de plannen voor Overbosch: “Dat komt veel te dicht bij de oude woningen en er zal sprake zijn van een grote inbreuk op de privacy voor de mensen die aan de prof. Nolenslaan wonen. Er moeten geen torens van hoogbouw komen: dat past niet in ons dorp. Vier lagen hoog, dat is hoog zat. Bovendien staat er al heel veel leeg in Voorhout. Het realiseren van deze bouwplannen is puur een politiek spelletje: het eindresultaat is iets waar de politiek blij mee is, maar waar de bevolking niets aan heeft.”