Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 april 2010

Bloemen mogen weer geuren

Op woensdag 19 mei viert de KAVB haar 150-jarig bestaan en op die dag vindt ere en bijzondere algemene ledenvergadering plaats. Langeslag presenteert dan zijn werkdocument met de titel: “Kompas op 2025”, met als ondertitel: “De maatschappelijke opdracht van de bollensector.” Het is een visionair stuk waarmee Langeslag het doemdenken wil tegengaan.

“In de bollensector is twee jaar al lang. Wie had er in 2008 kunnen bedenken wat ons allemaal boven het hoofd hing Ik wil vijftien jaar vooruitkijken; we moeten voor onszelf bepalen wat de bollensector kan toevoegen aan de maatschappij. Het moet niet alleen om rendement, productie, omzet en nieuwe markten gaan. Het betreft ook de openheid van het landschap en de welzijnsaspecten van bloemen en planten. Producten uit onze sector hebben een positieve invloed op de leefomgeving. Planten in kantoren nivelleren het sick building syndrome en als er groene planten in een winkelcentrum staan, is er minder neiging tot vandalisme.”

Hij vervolgt: “Als er groen staat in de omgeving, gaat de gezondheid van de mensen sterk omhoog. Als bloembollensector, boomkwekerijensector en hoveniersector moet je hierin een actieve rol spelen. We moeten anders naar onze productiemethodes en onze rol in de maatschappij kijken.”

Zo is er de nieuwe trend dat bloemen ook weer mogen geuren. Langeslag: “Jaren geleden vroegen de consumenten of de bloemen wat minder konden ruiken. Door de betere huisisolatie ging de gemiddelde temperatuur omhoog en als je rijk geurende bloemen als fresia’s, hyacinthen of lelies in huis hebt, ging men dit als overlast ervaren. Het is met bloemen echter dat de geur aan of uit staat. Je kunt niet regelen dat ze minder gaan geuren. Tegenwoordig vragen steeds meer mensen om geurende bloemen, dus de sector probeert de geur er weer in te kruisen. Geur is weer een item in de bollensector en bloemensector.”
Op 19 mei wordt het boek “Van windhandel tot wereldhandel” over de canon van de bloembollensector wereld kundig gemaakt. De feestelijke bijeenkomst voor de KAVB-leden en hun relaties vindt plaats op de Keukenhof en die dag is Gerda Verburg, demissionair minister van landbouw, de eregaste.