Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2010

Harmonieus onderhoud

LISSE – Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte moet volgens het model ‘Harmonieus’ gebeuren. Dit voorstel van Marc de Jong, projectleider van het bureau Oranjewoud, wordt ondersteund door het college van burgemeester en wethouders. Dit beaamde wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) donderdag 15 april tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

De Jong informeerde de commissieleden: ‘In Lisse is 918.000 m2 aan verharding, 3.700 lichtmasten, 2.200 (verkeers)borden, 10.000 bomen en 3 kilometer haag. Dit moet allemaal beheerd en onderhouden worden. Het gaat dan om de vraag over de kwaliteit van materiaalgebruik, inrichting, uitstraling, kleur en fleur.’

Het onderzoek heeft Lisse onderverdeeld in zes categorieën: Centrum, Woongebied, Hoofdwegen, Bedrijventerrein, Groengebied en Buitengebied. Volgens het model Harmonieus zal de kwaliteit voor Verharding, Groen, Meubilair en Verzorging hoog zijn in het centrumgebied. Dit geldt ook voor het Woongebied, al krijgt het onderhoud van de verharding daar het predikaat ‘basis’. Het beheer van alle andere delen van Lisse wordt op basisniveau uitgevoerd. Enige uitzonderingen hierop zijn het meubilair en de verzorging van het Groengebied (hoog) en de verzorging van de Hoofdwegen (hoog).
De Jong: ‘Ons voorstel is dat Lisse minimaal de basiskwaliteit krijgt voor het onderhoud. Zichtlocaties, centra en leefgebieden krijgen extra aandacht. Deze variant is ook budgetneutraal; Je houdt het huidige budget voor het onderhoud gelijk.’ Van Zelst liet aan de commissieleden weten: ‘Het college stelt voor om het harmonieuze model te gaan. Mocht het zo zijn dat de bezuinigingsoperaties het vereisen, dan kunnen we altijd het onderhoud naar een lager model terugbrengen. Dat levert dan weer 175.000 euro op.’