Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 april 2010

Homestart doet intrede in Bollenstreek

KATWIJK – Home-Start, een organisatie die gezinnen met jonge kinderen ondersteunt, doet met acht vrijwilligers haar intrede in de Duin- en Bollenstreek. Na een intensieve training van vijf ochtenden, mochten de vrouwelijke vrijwilligers maandag 19 april hun welverdiende diploma in ontvangst nemen.

Door Joep Derksen

De begeleidsters Lia Castelein (regio Leiden), Őrpen Dulegger (Leidse regio) en Sietske Damstra (regio Duin- en Bollenstreek) zijn trots op de nieuwe aanwinst. “We hebben nu vertegenwoordigers van Home-Start in iedere gemeente in de Duin- en Bollenstreek”, laat Damstra weten. Castelein vult aan: “De meeste van onze vrijwilligers zijn vrouwen, mannen zijn minder gemakkelijk plaatsbaar. De vraag om assistentie komt toch van de moeders en zij vragen bijna altijd om vrouwelijke vrijwilligers. Tussen twee vrouwen wordt een vertrouwensband sneller geschapen en ook kunnen vrouwelijke vrijwilligers beter inspringen met de sociaal-emotionele ondersteuning.”

Home-Start biedt emotionele ondersteuning en praktische hulp aan gezinnen met ten minste één kind tot en met zes jaar, die onder druk staan vanwege stressvolle omstandigheden (zoals een huilbaby, verlies van een partner, lastige gedrag van kinderen). Opvoeding kan hen daardoor te veel worden en een bron van stress en spanning vormen. Home-Start zet onder begeleiding van een coördinator ervaren en getrainde vrijwilligers in om deze gezinnen een steuntje in de rug te geven moeilijke situaties het hoofd te bieden. De vraag van de ouders staat hierbij centraal. De vrijwilligers bezoeken de gezinnen een halve dag per week tijdens een periode van ongeveer een half jaar tot een jaar. Home-Start kan een aanvulling zijn op de reguliere hulpverlening. Ook kunnen vrijwilligers een signalerende rol spelen, bijvoorbeeld wanneer de problematiek binnen een gezin zwaarder wordt en hulp door professionele krachten ingeroepen moet worden.
Een van de nieuwe vrijwilligers is Margriet Duivenvoorde, die tevens werkzaam is bij Welzijn Teylingen. Ze informeert over de reden waarom ze zich heeft aangemeld: “Ik werk al met ouderen en vind het ook fijn om met jongeren te werken. Bovendien kost het me maar een middagje in de week.” Voor meer informatie: www.home-start.nl.