Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2010

Lintjesregen over Sassenheim

TEYLINGEN – Het uitreiken van de koninklijke onderscheidingen was dit jaar geheel een Sassenheimse aangelegenheid. Vijf mensen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en René van Elburg gaat voortaan door het leven als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De eerbetonen werden donderdag 29 april door burgemeester Sander Schelberg uitgereikt.”In naam van Majesteit is de afgelopen dagen veel gelogen.”

Door Joep Derksen

Bij iedere gedecoreerde had de burgervader een aardige anekdote en vertelde hij over de redenen waarom de nieuwe geridderden dit eerbetoon van harte verdienden. Herman Verhoef (79) was in 1990 mede-oprichter van de Stichting Oud Sassenheim, hij is lid van de Historische Werkgroep en lid van de redactiecommissie van het huisorgaan De Aschpotter. Sinds 1963 is hij vrijwilliger bij de PKN en heeft meerdere functies vervuld. Schelberg: “Ik was nog lang niet geboren in 1963 en toen was u al actief.”

Jaap Schaap (61) is sinds 1980 coördinator en trainer van de F-teams bij voetbalvereniging Ter Leede. Tevens vervulde hij in de afgelopen dertig jaar tal van andere functies en heeft hij onder meer het recreantenvoetbal opgericht. Schelberg: “Het werd tijd dat u hier staat.” Annegien Kampinga-van der Laan (76) heeft zich sinds 1957 ingezet voor bewustwording over ontwikkelingssamenwerking. Ze deed dit vanuit de Wereldwinkel en de Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond. De burgemeester: “Toen u actief was in 1961, was de meerderheid in deze zaal niet eens geboren.”

Adviseur

Hans Heuer (74) werd gelauwerd voor zijn activiteiten als lid van de toneelvereniging Elckerlyc (1962 – 2009), waar hij ook een aantal jaar voorzitter van was. Hij was medeoprichter van ’t Onderdak en voorzitter van onder meer de Stichting Vrienden van Park Rusthoff. Schelberg: “U bent de drijvende kracht in het waterproject van Tileagd in Roemenië.” Bart de Jong (68) was mede-oprichter, voorzitter en later adviseur van het Stichtingsbestuur voor de Wereldwinkel Scheveningen. In 2005 werd hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Wereldwinkel Sassenheim. Schelberg: “U gaat uw eigen weg en dat is een goede zaak. U luistert wel, maar of u het altijd hoort, weet ik niet.”

René van Elburg (74) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tot zijn pensionering in 1995 lid van de directie van Drukkerij Van Elburg. Al bijna veertig jaar is hij vrijwilliger van de Pancratiusparochie en bij de Rotary Club Sassenheim. Hij was projectleider van het masterplan voor het revitaliseren van het Park Rusthoff. Hij zet zich als lid van de werkgroep “Op Bollengrond” in voor het behoud van het huidige productiegebied aan bollengrond en hij was in 2002 mede-initiatiefnemer van het Hospice in Sassenheim. Schelberg: “U motto was: ‘Ik heb het pas goed als mijn werknemers het goed hebben.’ Daarom gaf u bedrijf als eerste in Nederland een winstdeling aan haar medewerkers.” Dit leverde Van Elburg een luid applaus op.
Een gemeentelijk woordvoerder liet weten dat dit jaar geen aanvragen voor lintjes zijn ontvangen van inwoners uit Voorhout of Warmond; daarom komen alle gedecoreerden uit Sassenheim. Schelberg zei hierover: “Het afgelopen jaar zijn ook in Voorhout en Warmond mensen onderscheiden.”