Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

20 april 2010

‘Maak van Rembrandtplein geen rollatorghetto’

LISSE – Wooncorporatie Stek heeft grote plannen om de flatwoningen op het Rembrandtplein en in de Kleine Ooievaar fors aan te pakken. Tijdens maar liefst vier informatieavonden en een informatiemiddag werden de plannen voor de bewoners onthuld. De flatwoningen moeten ‘seniorbestendig’ gemaakt worden, zodat zij gemakkelijker hun flat in en uit kunnen en zich comfortabel in hun woonruimte kunnen bewegen.

Stek heeft met de gemeente een afspraak om 30% van de woningen in de Poelpolder geschikt te maken voor senioren en dat worden dus de flats aan het Rembrandtplein. Alle woningen aan het Rembrandtplein krijgen een nieuwe cv- en warmwaterinstallatie in plaats van een gemeenschappelijke geiser; hierdoor worden de bewoners zelf verantwoordelijk voor de kosten van hun energieverbruik. Ook de woningen van de Kleine Ooievaar worden onderhevig aan energiebesparende maatregelen.

Twee van de flats worden (grotendeels) omgebouwd tot seniorenwoningen. Bij de middelste Rembrandtflat wordt een ruimte aangebouwd waar een activiteitenruimte komt. Bovenop deze ruimte worden naar alle waarschijnlijkheid woningen gebouwd. De appartementen in de beide flats krijgen extra voorzieningen en aanpassingen. De galerijen worden opgehoogd, de entreedeur verbreed en de slaapkamers en badkamers vergroot, om maar enkele voorbeelden op te noemen. De renovatie van alle woningen moet in het tweede kwartaal van 2013 afgerond zijn. Aan de bewoners wordt overgelaten of ze in hun huidige woning willen blijven wonen – met een hogere huur – of dat ze willen verhuizen. In dat geval helpt Stek met het zoeken naar een geschikte woning.

Tijdens een van de informatieavonden presenteerden architect Hans Meijer van Bureau Van Schagen en Ruud Looman, projectleider van Stek, de plannen. Looman verzekerde de aanwezigen dat zij niet gedwongen hun woning uit hoefden. Meijer gaf de details over de aanstaande wijzigingen. Ook liet hij weten dat een groot deel van de overdekte parkeergarages zou verdwijnen. Directeur Hans Al van Stek was tevreden over het verloop van de avond: ‘Zoals het Stek betaamt, doen wij dit project samen met de bewoners.’
De bewoners zelf waren niet onverdeeld positief. Moeder en dochter Van der Lip gaven hun mening. De dochter lieten weten: ‘Als je veertig jaar bent, moet je niet in deze flats blijven zitten; dan moet je gewoon weggaan. Daar komt bij, een huurverhoging van 150 euro is heel duur.’ Haar moeder zag echter wel voordelen van een aangepaste woning. Een man uit het publiek liet weten: ‘Stek wil gewoon een huurverhoging doorvoeren; daar draait het allemaal om!’ Looman liet echter weten: ‘Om deze plannen door te laten gaan, hebben we 70% deelnemersparticipatie nodig. Voordat we echt met die woningen aan de gang gaan, zijn we een jaar of twee verder.’ Yvonne Baars van de Huurders Belangen Vereniging Bollenstreek liet weten dat ze de ontwikkelingen in de gaten zou houden. ‘Het moet hier geen rollatorghetto worden!’