Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2010

Schelberg ontmoet Churchill

VOORHOUT – Een compleet historisch overzicht van Voorhout in de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de jaren daarna, is te zien in Galerie Art-Inez aan de Herenstraat 110. Zaterdag 24 april opende burgemeester Sander Schelberg deze expositie, met foto’s uit het verleden, een nazihelm en zelfs een bordje met ‘Verboden voor Joden’ erop.

Door Joep Derksen

Schelberg opende de tentoonstelling en liet weten: “Op 5 mei viert ons land dat we 65 jaar geleden zijn bevrijd. In deze expositie, die door de Historische Kring Voorhout en de Oranjevereniging Voorhout is opgezet, is deze gebeurtenis teruggebracht op het eigen dorp. Dat maakt het tastbaarder en herkenbaarder. Enkele foto’s tonen bijvoorbeeld Sir Winston Churchill, die Voorhout in 1948 bezocht. Hij is een van mijn favorieten; ik heb heel veel van zijn speeches op cd. Die luister ik in de auto af.”
Voor de burgemeester is het voldoende dat de onderwerpen alleen het dorp Voorhout aangaan; van hem hoeft deze expo niet een Teylingse insteek te hebben. “Het gaat over de historie van Voorhout en is te zien in het hart van Voorhout. Heel veel mensen die hier nieuw komen wonen, voelen zich Voorhouter en geen Teylinger. Enorm veel van hen zijn betrokken bij de verenigingen en mensen met kinderen zijn bijna allemaal import-Voorhouters. Die lopen gewoon in het kindercorso mee; ze maken de klink naar hun dorp en als je in het dorp woont, ontkom je daar niet aan.”