Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 april 2010

Stoppen

Column: De waan(zin) van de week

Het moslimfundamentalisme heeft de afgelopen week een klinkende overwinning behaald. De Deense cartoonist Kurt Westergaard maakte bekend dat hij geen spotprenten meer gaat maken. Hij verkiest de veiligheid van de mensen om hem heen boven het internationale belang van de vrijheid van meningsuiting.

Vanuit persoonlijk opzicht is het begrijpelijk, maar voor de vrijheid van meningsuiting is dit een zeer grote stap in de verkeerde richting. Westergaard’s stoppen zal de fundamentalisten er alleen maar toe aanzetten om hun activiteiten jegens anderen te intensiveren. Niemand is veilig voor hun waanzinnige queste om alleen maar te tekenen of te schrijven wat de fundo’s aanstaat. Ook de tekenaars van South Park zijn bedreigd omdat ze Mohammed als stripfiguur lieten optreden. En ook zij zijn bezweken onder de druk. Nadat de betreffende aflevering op de Amerikaanse televisie was uitgezonden, zijn bij toekomstige afleveringen (dus ook in Nederland) de scenes waarin Mohammed (in een berenpak) voorkomt geschrapt.

De ambtenaren van het Centraal Planbureau (CPB) vinden dat de politieke partijen niet mogen bezuinigen op overheidsdienaren. Ambtenaren dus. Hiermee opereert en redeneert de vierde macht van ons land voor de zoveelste keer uitsluitend in het eigen belang, zonder te denken aan de consequenties voor de belastingbetalende Nederlanders, die de salarissen van alle ambtenaren op moeten hoesten.

En eigenlijk gaat het nog niet eens om bezuinigingen: het voorstel van CDA en VVD is om de salarissen van de ambtenaren te koppelen aan de inflatie. Dus die salarissen gaan ieder jaar nog altijd omhoog; miljoenen werknemers zijn niet zo gelukkig. De ambtenaren van het CPB zijn echter tegen dit voorstel: ‘Zo’n loonmatiging is tijdelijk van aard.’ Dan leggen we het toch bij wet vast dat ambtenaren geen loonsverhogingen mogen krijgen boven het inflatiepercentage? Zo is dat probleem ook weer opgelost.

Als protest tegen de Mohammedmanie, is donderdag 20 mei uitgeroepen tot internationale “Maak een tekening van Mohammed-dag”. Het is een lovenswaardig initiatief van cartooniste Molly Norris. Helpt het om de wereldvrede een stap dichterbij te brengen? Vast niet. Maar het helpt wel om de mensen erop te wijzen dat niets vernietigender is voor de democratie dan zelfcensuur.

De afgelopen weken zijn onder meer overleden:

Marijn van Duin (57): Belgisch zanger
Dorothy Height (98): Amerikaans burgerrechtenactiviste
Whitney Harris (97): Amerikaans aanklager in het proces van Neurenberg
Juan Antonio Samaranch (89): Spaans voorzitter van IOC
Piet Steenbergen (81): Nederlands voetballer
Ann Vervoort (33): Belgisch zangeres
Jet Berdenis van Berlekom (89): Nederlands verzetsstrijdster
Valentin Deutschmann (81): Oostenrijks politicus
Alan Sillitoe (82): Brits schrijver
Willy Caron (75): Nederlands tenorzanger

Het woord van de week: Regelsroller.