Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2010

“We moeten blijven herdenken”

SASSENHEIM – Het verzetsmonument staat er weer spik en span bij, mede dankzij het fanatieke schoonmaken door vier leerlingen van groep acht van basisschool De Springplank en vier leerlingen van groep zeven van basisschool De Kinderburg. Onder toeziend oog van wethouder Kees van Velzen haalden de 11- tot 13-jarigen op maandag 26 april onkruid weg, ze knipten het gras en schoffelden tussen de bloemetjes.

Door Joep Derksen

Van Velzen waardeerde de inzet van de leerlingen bijzonder. "Door de leerlingen aandacht te laten schenken aan het monument, maken we de kinderen bewust van de noodzaak dat we de oorlog moeten blijven herdenken. Er zijn namelijk steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt."

De vier leerlingen van De Springplank, Emma, Savannah, Nino en Stan gingen samen met Laura, Femke, Claudia en Sjoerd (De Kinderbrug) aan de slag. Op de vraag wat ze over het monument weten, vertelde Emma: “Er gingen mensen dood in de oorlog. Volgens mij was het de tweede.” En wanneer worden die mensen herdacht? “Dat is toch 12 mei of zoiets?” Nino hielp haar: “Nee hoor, op 4 mei houd je je mond dicht en op 5 mei ga je naar het popfestival.”
Na de schoonmaakactie gingen de acht kinderen samen met hun klasgenootjes naar het gemeentekantoor, waar Aad Lelijveld van de Stichting Oud Sassenheim een presentatie hield over de Sassenheimse verzetsstrijders en oorlogsslachtoffers.