Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2010

Astaks

Column: De waan(zin) van de week

De luchtvaartbranche heeft een nieuw excuus gevonden om extra geld uit de zakken van de reizigers te kloppen: de astaks. Nog altijd wacht ik op het illegale vliegtaksgeld dat ik terug moet krijgen van Easyjet. Betaal dat eerst maar terug voordat weer nieuwe belastingtoeslagen worden ingevoerd!

Anderhalf miljoen mensen keken afgelopen week naar het politieke verkiezingsdebat: meer dan GTST. Laat niemand meer vertellen dat er een kloof is tussen de belastingbetalers en de politici. Politiek leeft, alleen bevindt de hele politieke sector zich onder een vergrootglas. Het spraakmakende nieuwe blad Binnenhof vind ik een geweldige stunt. De politici die aangaande het opheffen van privacybescherming altijd roepen: “Als je niets gedaan hebt, heb je ook niets te verbergen”, schreeuwen nu om het hardst dat hun afval wordt doorgeplozen. Als je niets gedaan hebt, heb je ook niets te verbergen hoor, heren en dames politici!

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wil de gemeenten en provincies opheffen. Hiervoor in de plaats moeten circa dertig regio’s of regiogemeenten komen. Dat is nog eens een slecht idee. Eerst worden er in de komende jaren tienduizenden nieuwe ambtenaren ingehuurd (al dan niet extern) om deze wijziging door te voeren. Vervolgens duurt het tientallen jaren voordat een en ander soepel verloopt en tot slot komt men tot de conclusie dat dertig jaar daarvoor een grote fout is gemaakt. Met als gevolg dat er weer kleinere gemeentes komen, zodat de problematieken weer veel overzichtelijker worden. Wedden dat ik gelijk heb, waarde bloglezer?

De euro is op sterven na dood, dankzij de besluiteloosheid van de internationale politici. Natuurlijk hadden ze de frauderende Grieken onmiddellijk op het strafbankje moeten zetten. Maar dat kon helaas niet, aangezien de Fransen en Duitsers enkele jaren geleden zelf moedwillig de Euroregels overtraden. Door een mindere economie en (voor de Duitsers) de kosten van de hereniging werd het maximale percentage aan staatsschuld dat de landen mochten hebben, overschreden. Maar aangezien beide landen grote machtsblokken zijn binnen de EU, greep geen enkel land in. En dus wordt er niet drastisch bij Griekenland ingegrepen. En hoe willen de EU-politici de huidige crisis die ontstaan is door het smijten met geld, weer oplossen? Precies; door met nog meer geld te smijten. De euro is dood, leve de gulden!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Harry Pescher (89): Nederlands politicus
Bobbejaan Schoepen (85): Belgisch zanger
Rudolf Mazzola (69): Zwitsers operazanger
Harry Vos (63): Nederlands voetballer
Walter Rudin (89): Amerikaans wiskundige
Joost Divendal (55): Nederlands journalist
Driek van Wissen (66): Nederlands dichter
Martin Gardner (95): Amerikaans wiskundige
Leonida Georgievna (95): Russische grootvorstin

Het woord van de week: Zeevlam.