Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2010

Landgoed Keukenhof mag conserverend restaureren

LISSE – De monumentencommissie staat positief tegenover een gedeeltelijke renovatie van het landgoed Keukenhof. Dit bleek tijdens de vergadering van deze commissie op donderdag 10 juni. Restauratiearchitect Leo Wevers, van Vlaardingerbroek & Wevers, gaf een uitgebreide presentatie over wat er veranderd en verbeterd gaat worden en hoe dit zal gebeuren. De passie waarmee Wevers sprak en zijn uitgebreide kennis van zaken stelden de commissieleden gerust. Het landgoed krijgt de gewenste monumentenvergunning om de restauraties en reparaties uit te voeren.

Het landgoed werd in 1641 gebouwd als herenhuis en in het midden van de 18de eeuw en begin 19de eeuw werden stukken nieuw aangebouwd. In de jaren 1840 tot 1860 kwamen daar nog eens de torens bij en in 1865 werd de vierkante middentoren opgetrokken. In 1923 is veel werk verricht aan de inrichting van de kamers. Wevers liet weten dat de visie van de restauratie was om zich te richten op de bouwfases 1860 en 1923. ‘We gaan voor conserverend en partieel herstel, maar doen geen bouwkundige aanpassingen. Er komen enkel wijzigingen aan de interieurafwerkingen; het schilderwerk, behang en pleisterwerk.’ Zo worden schilderingen schoongemaakt of gerestaureerd, historische elektrische installaties behouden en sanitaire inrichtingen geconserveerd en gecompleteerd. De balklagen aan met name de westzijde van het landgoed worden geïnspecteerd en gecontroleerd of zich hier ook rotte balken onder bevinden.


Wevers: ‘In de Blauwe Salon willen we iets meer doen; daar gaan we gaten in het plafond herstellen en oude vochtplekken aanpakken. Tevens zorgen we voor het uitnemen en restaureren van doeken en bovendeurstukken. In de Rode Salon zijn we alleen restaurerend bezig en komt er een eleganter model van de “uitgang-bordjes”. Wat betreft de torenkamer zorgen we voor een conserverend en partieel herstel volgens 1923. We herstellen scheuren, schilderen vloeren en zorgen voor de klakverf aan het plafond. Kortom, we dragen bij aan het conserverend herstel met completering van ontbrekende interieurafwerkingen.’