Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 juli 2010

Genept

Column: De waan(zin) van de week

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid blijkt voor honderden miljoenen euro’s teveel aan vaccins tegen de Mexicaanse griep ingekocht te hebben. Had Klink nou maar naar de waarschuwingen geluisterd dat die Mexicaanse griep niet meer dan een storm in een glas water was. Niet alleen kocht hij 34 miljoen vaccins: veel te veel voor een landje met 16,8 miljoen inwoners, waarvan slechts de “risicogroepen” geadviseerd werd om zo’n spuit (en de follow-up prik) te halen. Ook wist hij bij aankoop dat de meeste vaccins te laat aangeleverd zouden worden en dus onbruikbaar waren. Zo’n twintig miljoen (!) vaccins zijn nooit gebruikt en worden binnenkort vernietigd. De totale kosten zijn nooit openbaar gemaakt, maar bedragen volgens schattingen tussen 300 en 700 miljoen euro.

Aardig is om deze link:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/38739-vaccinatie-mexicaanse-griep-in-nederland.html nog eens na te lezen, waarin de bangmakerij voor de Mexicaanse Griep tot uitdrukking komt. Een quote: “In Nederland lopen we nog niet massaal rond met mondkapjes, maar ook deze tijd kan nog komen. Inmiddels lijkt het gerucht bevestigd dat de Mexicaanse griep zich niet allen verspreidt door lichaamscontact, maar ook via de lucht. Als het virus zich door de lucht verplaatst is het einde natuurlijk zoek, en worden mondkapjes een noodzaak. Naar schatting zullen 1 op de 3 mensen geïnfecteerd raken als het virus zich op deze manier blijft ontwikkelen, en dat zijn zorgwekkende aantallen.”

Het is wellicht nog veel te vroeg, maar hoe ironisch kan de politiek soms zijn. Koningin Beatrix heeft tot drie keer toe informateurs aangesteld die een persoonlijke afkeur tegen de PVV hebben. Ook de huidige informateur Ruud Lubbers heeft in het verleden gezegd dat het CDA zich niet met de PVV moet inlaten. Beatrix dacht dus ongetwijfeld dat Lubbers een veilige keuze zou zijn om een regering te proberen te vormen zonder de PVV. En plots blijkt er de kans te bestaan dat de VVD, CDA en PVV (al dan niet als ondersteunende coalitiepartner) het met elkaar gaan doen. In de jaren ’90 lukte het de koningin om Paars I te realiseren, dankzij de door haar aangewezen informateur. Nu zou de keuze van Lubbers voor haar eigen voorkeurscoalitie wel eens faliekant verkeerd uit kunnen vallen.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

- Edna Healey (92): Brits schrijfster
- Karlijn van Overbeek (39): Nederlands journaliste
- Daniel Schorr (93): Amerikaans journalist
- Willem Breuker (65): Nederlands musicus en componist
- Alex Higgins (61): Noord-Iers snookerspeler
- Ans Niesink (91): Nederlands atlete
- Henk Vonhoff (79): Nederlands politicus

Het woord van de week: Vaccinverspilling.