Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 juli 2010

Noodfonds nog geen succes

LISSE – Het gemeentelijke noodfonds dat een jaar geleden werd ingesteld werkt nog niet naar verwachting. Van de zes aanvragen om een acuut probleem met financiele middelen op te lossen, voldeed er maar één gezin aan de eisen. En nu blijkt dat gezin de lening van 1.447 euro niet te willen terugbetalen.

Wethouder Adri de Roon (D66) liet dinsdag 13 juli weten: ‘Het noodfonds is in principe een lening voor inwoners die acute financiele hulp nodig hebben. Zij kunnen een maximum bedrag van 1.500 euro lenen. We hebben een gezin geholpen dat met een dreigende huisuitzetting geconfronteerd was. Met het bedrag van 1.447 euro kon de huur en dergelijke betaald worden. Het zure was dat we niets meer van de aanvrager van het gezin terughoorden, toen we hem aan zijn betalingsverplichting wilden houden. We hebben er begrip voor als mensen even niet kunnen betalen, maar om taal noch teken te horen. Daarom nemen we gerechtelijke stappen om het bedrag terug te vorderen.’

Aangezien het verzoek van vijf van de zes gezinnen om in aanmerking te komen voor het noodfonds werd afgewezen, heeft de gemeente samen met een aantal charitatieve instellingen gekeken of de criteria aangepast moeten worden. Het resultaat van dit overleg is dat voortaan alle mensen in aanmerking komen die een half jaar in Lisse hebben gewoond. Dat was drie jaar. Het noodfonds is voortaan voor alle mensen die tot 130% van het minimumloon ontvangen (was: 110%) en tevens wordt het noodfonds vaker gebruikt dan alleen voor incidentele situaties.