Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 augustus 2010

Het water trekt in je muren en in je humeur

NOORDWIJK – Ook wethouder Vroom bekeek de situatie ter plekke en terwijl de laatste koolmonoxidedampen de parkeergarage uitzweven is zijn eerste reactie: “Dit is een drama voor die mensen. Er zijn een paar putdeksels uitgeknald en over 900 m2 staat duizenden liters water in de kelders en sauna’s.” De brandweer heeft het water er grotendeels uit gepompt. “Het is een ravage.”

De wethouder heeft onderzocht hoe deze situatie kon gebeuren en vertelt: “De putdeksels konden de wateroverlast niet aan. Het retentiebassin met een omvang van 2.600 m3 zat vanochtend om 9 uur vol en werd afgesloten. De procedure is om te wachten met het afwateren van dit retentiebassin tot het qua regen rustig is. Dat is ook nu gebeurd. Maar vanochtend tussen 8 en 10 uur is daarna nog zoveel water gevallen en vanuit de Quarles en Duynweg het riool ingekomen, dat de eerste de beste rioolputten eruit geknald zijn. Dat is met een kracht gebeurd die ik niet kan geloven; die deksels zijn helemaal de lucht in geschoten. Het is een ravage.”

Vroom ziet ook lichtpunten. “Het is heel vervelend dat dit gebeurd is. We hebben het riool vervangen op het eerste stuk van de Quarles en Van Panhuysstraat. Nu gaan we aan de slag met het tweede stuk van de Van Panhuys; als dat klaar is, kunnen we dit soort regenpieken beter opvangen.” Hij reageert op de opmerkingen van de bewoners dat deze wateroverlast de schuld is van de gemeente. “Als je deze waterhoeveelheden in je kelder aantreft, geef je in je emotie zo’n reactie. In de afgelopen decennia hebben we de riolen niet vervangen: nu blijkt dat het goed is om dit te doen. De gemeente investeert al heel veel in de vervanging van riolen; aan deze situatie konden we niet zoveel doen. Het retentiebassin heeft optimaal gefunctioneerd en als de Van Panhuysstraat klaar is, hoop ik dat zo’n situatie ook niet meer voorkomt.”
Is de gemeente verantwoordelijk voor de schade? Vroom denkt van niet. “De kans dat de verzekering dit op zich neemt is groter dan dat ze naar de gemeente verwijzen. We hebben hier te maken met noodweer. Ik maak me er geen zorgen over dat de gemeente hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Er is geen verkeerde knop ingedrukt en het retentiebassin is dicht gegaan. Overigens, mocht dat toch het geval zijn, dan lopen we niet weg voor onze verantwoordelijkheid.” De wethouder sluit het gesprek af: “Ik ga terug naar kantoor om te kijken wat we nu doen en te achterhalen dat de nieuwe riolen onder de Van Panhuys inderdaad voldoende capaciteit zullen hebben om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. En daarnaast moeten we ervoor zorgen dat het water weg is, want dat water trekt in je muren en in je humeur.”