Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 augustus 2010

Hetze

Column: De waan(zin) van de week

Het lijkt erop dat een ware hetze opgezet wordt tegen een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Dit vuurtje wordt flink opgestookt door de publieke omroepen, die zich er terdege van bewust is dat zij flink moeten inleveren zodra dit oranje kabinet een feit is.

Het is opvallend hoe veel van de criticasters die nu hoog van de toren blazen zelf jarenlang aan de top van het politieke hebben gestaan en over miljarden euro’s hebben mogen beschikken. Nu dreigt een rechtser kabinet dat tot voor kort onmogelijk werd gehouden dit ook eens een keer te mogen doen en plots wordt deze mogelijkheid gedemoniseerd. In Wilders-termen heet het dan: “Wij zijn niet tegen alle PVV-ers, alleen tegen de PVV-ers die een hoogblond kapsel hebben en de zaken kunnen verwoorden zoals anderhalf miljoen stemmers het willen horen.”

Lachwekkend is uiteraard de actie van oud-minister president en oud-informateur Ruud Lubbers. Hij was fervent tegenstander van de PVV, maar was er zelf verantwoordelijk voor dat gesprekken tussen VVD, CDA en PVV gestart werden. Afgelopen week liet hij via een openbare brief weten dat hij zijn mening had bijgesteld van “ja, mits”, naar “nee, tenzij”. Kom op Ruud; dat was wel erg doorzichtig. We waren in de jaren ’80 van de vorige eeuw toch beter van je gewend.

Nog even over de AOW. De pensioenfondsen trekken – weer – aan de bel. Ze komen – weer – geld tekort. Dit keer zou het gaan om het feit dat mensen (te?) lang leven. 80-Plussers die in hun leven te weinig aan AOW hebben afgedragen, maken er nu veel te lang gebruik van; dat kost meer dan het oplevert, zo stellen de pensioenfondsen. Om de tekorten op te vangen moeten de premies maar weer omhoog of moeten de mensen nog langer werken. De pensioenleeftijd van 67 jaar is nog niet ingevoerd of deze instanties zijn alweer aan het proberen om die leeftijd op te hogen naar 70 jaar. Enkel en alleen om zichzelf in stand te houden. Is het niet beter om het hele pensioenfenomeen af te schaffen? Als we nu bepalen dat de mensen vanaf 2040 geen cent pensioen meer krijgen, dan heeft iedereen dertig jaar om hier maatregelen voor te nemen. Het geld wat je als werknemer normaliter maandelijks betaalt voor je pensioen zet je dan op je eigen spaarrekening. Er is niemand meer die op de beurs met jouw geld gokt en je krijgt nog rente over je eigen geld ook. Over dertig jaar heb je dan een mooi bedrag bij elkaar gespaard!

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

George David Weiss (89): Amerikaans liedjesschrijver
Olivier Boclinville (47): Belgisch politicus
Karel Van Isacker (97): Belgisch historicus en geestelijke
Ton van Duinhoven (89): Nederlands acteur, tekstschrijver en journalist
Anton Geesink (76): Nederlands judoka en eerste niet-Japans wereldkampioen judo
Jan Vriezo Voortman (90): Nederlands verzetsstrijder
Appie Baantjer (86): Nederlands misdaadschrijver
Francisco Varallo (100): Argentijns voetballer en laatste nog levende deelnemer van het eerste wereldkampioenschap

Het woord van de week: PVV-bashing.