Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 augustus 2010

“Hier wordt met de bijl ingehakt”

Sluiting bibliotheekvestigingen Voorhout en Warmond dreigt

STREEK – “Ik ben ernstig geschokt”. Normaliter is Hans Portengen, directeur van de Bibliotheek Bollenstreek geen man die in superlatieven spreekt, maar het bericht dat de gemeente 300.000 euro wil bezuinigen op de bibliotheeksubsidie is hard aangekomen. Hierdoor dreigen twee van de drie vestigingen gesloten te worden en ook is de kans dat personeel ontslagen wordt levensgroot aanwezig. “We gaan dit niet zonder meer accepteren.”

Vrijdag 13 augustus presenteerde het college van burgemeester en wethouders de kadernota en de bezuinigingsplannen aan de pers, maar Portengen was al op enkele dagen eerder persoonlijk geïnformeerd over de collegeplannen. Op het moment dat hij gevraagd wordt om een reactie, is hij juist bezig de gevolgen van de 300.000 euro aan bezuinigingen door te berekenen. Hij verzucht: “We praten hier over een bezuiniging van 35,5% en dat is een enorm bedrag. Aan de andere kant bezuinigt de gemeente zelf maar 7% op haar eigen activiteiten. Met deze vorm van bezuinigingen moet je rekening houden met ontslagen en moeten twee van de drie vestigingen dicht. Dat zijn de vestigingen in Voorhout en Warmond. We kiezen er dan voor om Sassenheim open te houden, omdat dit het grootste gebouw is met de meeste m2 en tegelijk goedkoper dan het pand in Voorhout.”

Hoe langer Portengen erover nadenkt, hoe woedender hij wordt: “Ik verwachtte wel dat er bezuinigd zou worden op de bibliotheek, maar dit is disproportioneel. 28% van de Teylingse bevolking is lid van de bibliotheek; dat zijn meer dan 10.000 leden. Jaarlijks bezoeken 160.000 mensen de drie vestigingen en hebben we 380.000 uitleningen. Ik vind het onbegrijpelijk dat zoveel bezuinigd wordt op de grootste instantie, waar zoveel mensen gebruik van maken. Ik probeer niet emotioneel te worden, maar hier wordt met de bijl ingehakt.”

Portengen zal de ontwikkelingen niet lijdzaam volgen, zo zegt hij stellig: “We zijn net aan het bekomen van de informatie die we gekregen hebben. Vanmiddag (vrijdag 13 augustus, red.) informeren we het personeel. Het is nog niet bekend hoeveel ontslagen er zullen vallen, maar we proberen het zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te laten gebeuren. Donderdag 2 september oordeelt de gemeenteraad over dit collegevoorstel en we gaan de gemeenteraad beïnvloeden. Tevens houden we publieke acties voor het behoud van de vestigingen; we gaan deze korting niet zonder meer accepteren.”