Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.500, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 augustus 2010

Niet als een olifant door een porseleinkast

Zware bezuiningingsslag treft culturele en sportleven

TEYLINGEN – De culturele instellingen en sportverenigingen zullen de gemeentelijke bezuinigingen flink merken. Het college van burgemeester en wethouders maakte vrijdag 13 augustus de kadernota openbaar. De OZB blijft het komende jaar gelijk, maar de gemeenteraad moet oordelen over drie ton bezuinigingen op de Bibliotheek Bollenstreek, 80.000 euro op de regiotaxi en 200.000 euro kortingen op de exploitatiesubsidies sport en onderhoudsbijdragen buitensportverenigingen. Ook de toekomst van Zwembad De Wasbeek staat op het spel. Een onderzoek moet uitwijzen of dit zwembad in de huidige vorm kan blijven bestaan, aan een private partij moet worden verkocht of compleet gesloten wordt. “Veel verenigingen kunnen anders opereren, door het invoeren van bijvoorbeeld hogere contributies of het verkrijgen van andere inkomsten.”

Door Joep Derksen

Voor de periode 2011 – 2014 wil de gemeente het dienstenniveau op peil houden en de regels en administratieve lasten verminderen. Iedereen die hulp nodig heeft, moet deze ook krijgen, zo liet het college weten. Wethouder van financiën Leo van der Zon (VVD) liet weten dat er niet alleen bezuinigd wordt, maar ook uitgegeven. Zo kan de ICT-afdeling de nodige pecunia tegemoet zien en ook op het gebied van duurzaam bouwen wil de gemeente de nodige steun geven. Van der Zon: “Ik neem Langeveld als voorbeeld: dat is een duurzame en toekomstbestendige woonwijk, waar op andere manieren met energie, parkeren en wonen omgegaan wordt.”

Uit de gegevens van de kadernota 2011 – 2014 blijkt, dat de gemeente nog een klein positief resultaat tegemoet kan zien voor de jaren 2011 (42.000 euro) en 2012 (2.000 euro). Tenminste, als de rijksoverheid niet verder op de gemeenten gaat bezuinigen, want dan kan het financiële plaatje nog veel harder tegenvallen. Met de kennis van nu, moet Teylingen voor de jaren 2013 en 2014 nog fikse financiële gaten vullen: respectievelijk 863.000 euro en 1.070.000 euro.

Sluiting

Op de verenigingen en stichtingen wordt voor vele honderdduizenden euro’s bezuinigd aan subsidies, de komende vier jaren. Wel is de doelstelling dat die bezuinigingen geleidelijk doorgevoerd zullen worden. Zo wil de gemeente bekijken of De Wasbeek een andere beheersvorm krijgt of zelfs gesloten wordt. Uiteindelijk moet dit een besparing opleveren van jaarlijks 250.000 euro. Ook de theaters ’t Onderdak en Het Trefpunt krijgen 30.000 euro minder subsidie; zij kunnen kostendekkende toegangsprijzen vragen ter compensatie, zo suggereert de kadernota.

Het meest getroffen wordt de Bibliotheek Bollenstreek. Momenteel ontvangt deze instelling, waar ruim 10.000 Teylingers lid van zijn, 844.000 euro. Deze subsidie moet in drie jaar verminderd worden met 300.000 euro in 2014, zo wil het college. Ook de sportverenigingen moeten rekening houden met veel minder subsidiegelden. Wethouder Karin Lambrechts, door haar collega’s “Wethouder Verleiding” genoemd, omdat zij met de verenigingen en stichtingen in overleg zal gaan, informeert: “Veel verenigingen kunnen anders opereren, door het invoeren van bijvoorbeeld hogere contributies of het verkrijgen van andere inkomsten. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van feestjes op het eigen terrein. Wat de bibliotheek betreft: daar kunnen ook besparingen plaatsvinden, zoals het hebben van minder boeken.” Ze werd bijgestaan door burgemeester Sander Schelberg: “Hoe anders wordt de wereld van bibliotheken en media? Je kunt doorgaan met zoals je het altijd deed, maar is dat wel de juiste weg?”
De gemeente wil niet als een olifant door het porseleinkastje razen, vertelt Van der Zon tot slot. “We willen het anders doen en we hebben minder geld. Onze ervaring is dat organisaties snappen dat er aanpassingen moeten komen en ze willen hier ook aan bijdragen. We willen met hen overleggen, maar uiteindelijk zal de gemeente wel een besluit moeten nemen.” Op donderdag 2 september bespreekt de gemeenteraad de bezuinigingsvoorstellen van het college.