Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 augustus 2010

“Nieuwe beslissingen moeten door een nieuw kabinet worden genomen”

Bart van Kruistum, fractievoorzitter CDA Katwijk en Wim Driebergen, voorzitter CDA Katwijk, laten in een gezamenlijke reactie weten: “Het moge duidelijk zijn dat ook in het bestuur, de fractie en onder de leden van het CDA Katwijk verschillend gedacht wordt over dit vraagstuk. Sommigen hebben reeds hun handtekening gezet onder het manifest van het actiecomité, anderen aarzelen nog, weer anderen zullen de actie niet steunen. De verschillende meningen over dit onderwerp maken van het CDA echter geen verdeelde partij.”

“Nu wordt gesproken over de vorming van een minderheidskabinet van VVD en CDA dat zich op voorhand voor specifieke onderwerpen verzekerd weet van de steun van de PVV. Binnen bestuur en fractie heerst overwegend een gevoel van waardering voor de moed én de correcte wijze van handelen van fractievoorzitter Maxime Verhagen. De fractie toont zich bereid verantwoordelijkheid te nemen voor het bestuur van ons land. De uitkomst van de onderhandelingen kan pas na afloop worden beoordeeld. Voor ons uiteindelijk oordeel zal bepalend zijn welke formuleringen de onderhandelaars vastleggen in het regeerakkoord en het gedoogakkoord. De leden van het CDA zullen in een extra partijcongres vóór of tegen deelname aan deze regering kunnen stemmen.”

Onderhandelingen

Rob van Reisen, voorzitter van het bestuur CDA Lisse, wil desgevraagd niets kwijt: “Wij vergaderen op 31 augustus over ons standpunt aangaande de CDA-onderhandelingen met de PVV. Er speelt momenteel heel veel en we hebben strikte bestuursafspraken dat we geen uitspraken doen voordat we onze standpunten bepaald hebben.” Joke Vermeulen, fractievoorzitter CDA Lisse, was bereidwilliger en ze vertelt: “Ik heb hier donderdagmiddag met André Bostelaar over gesproken. Wij zijn voorstander van deze onderhandelingen en vinden dat je op voorhand niemand moet uitsluiten. De PVV heeft enorm veel stemmen gekregen; je kunt daar niet omheen. Wij hopen als CDA-fractie Lisse dat deze coalitie er komt.”

Jan Maarten de Raad, voorzitter CDA Noordwijk informeert: “We hebben over deze kwestie niet echt een standpunt geformuleerd. Een aantal mensen is voor en een aantal is tegen. Zo’n minderheidskabinet is een omstreden coalitie en ik hoorde een Deens collega zeggen dat het op de lange termijn niet werkt; je komt nieuwe problemen tegen, waarover geen afspraken gemaakt zijn. Mijn persoonlijke mening is echter dat nieuwe beslissingen genomen moeten worden door een nieuw kabinet. Een rechts kabinet neemt eerder besluiten die niet populair zijn, maar wel noodzakelijk. Het CDA houdt een congres, waar we onze mening kunnen geven over het onderhandelingsresultaat. Het is te vroeg om nu al te zeggen dat met de onderhandelingen gestopt moet worden. Je moet het een kans geven.”

Jos Beugelsdijk, gemeenteraadslid Noordwijkerhout, verteld tot slot: “Wij zijn op dit moment heel afwachtend over wat het coalitieakkoord zou moeten worden. Wij zijn tegen een samenwerking met de PVV; dat hebben we duidelijk aan het partijbureau laten weten. Tijdens een ledenbijeenkomst verklaarden 24 van de aanwezigen zich tegen samenwerking met de PVV en vier zeiden dat zij een samenwerking op principiele basis wel zien zitten. We hebben een manifest opgesteld en doorgestuurd naar het partijbureau. Nu wachten we op het ledencongres zodat we goed geinformeerd kunnen worden over de resultaten van de onderhandelingen.”