Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 augustus 2010

Symboolpolitiek

Column: De waan(zin) van de week

Het is natuurlijk algemeen bekend dat Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), de afgelopen jaren flink heeft lopen klungelen. Alleen om hem gezichtsverlies te besparen heeft de politiek hem niet gedwongen zijn huidige functie op te zeggen.

Wellink is echter zo naïef dat hij denkt dat zijn wijze van handelen gewaardeerd wordt en ziet het uitblijven van een oproep om zijn aftreden als steun voor hem. Sterker nog: Wellink meent dat hij de meest geschikte kandidaat is om een derde termijn als president van DNB te opereren. Daar gaat minister van Financiën Jan Kees de Jager een stokje voor steken. Met een spoedwet wil hij vastklinken dat een president van DNB slechts twee termijnen (van zeven jaar) mag aanblijven.

Het is toch ten hemel schreiend dat speciale wetgeving moet worden ingevoerd om ervoor te zorgen dat één persoon moet worden afgestopt. Tot nog toe was het namelijk zo dat iemand in deze functie onbeperkt hernoembaar is, hoe incapabel je ook bent. Dat is natuurlijk absurd: iedereen moet op zijn of haar handelen afgerekend worden en daar mag geen enkele, ik herhaal: geen enkele, uitzondering op zijn.

Het Koningshuis houdt zich de laatste maanden rustig. In stilte bouwen Willem-Alexander en Maxima aan een nieuw stulpje in Argentinië. Ook hun geconstrueerde villa op het natuurschiereiland Machangulo bij Mozambique is nog altijd in hun bezit. Kenners weten dat dit soort projecten in Afrika alleen mogelijk gemaakt kunnen worden wanneer gebruik wordt gemaakt van “vriendschapsgestes”: corruptiegeld dus.

Hoe idioot kan de werkelijkheid zijn? Een Leidenaar die een vergunning voor een dakkapel aanvraagt, betaalt de gemeente 35 euro. Een Voorschotenaar is voor diezelfde aanvraag 635 euro lichter. Waar ik vandaan kom, heet dat geen marktwerking of ‘kostendekkend tarifiëren’, maar noemen we het pure diefstal.

De afgelopen week zijn onder meer overleden:

Ger Lagendijk (68): Nederlands voetbalmakelaar
Robert Rubane Diaz (72): Amerikaans seriemoordenaar
Andrew Roth (91): Amerikaans auteur en journalist
Lance Cade (29): Amerikaans professioneel worstelaar
Herman Franke (61): Nederlands schrijver
Robert Wilson (53): Amerikaans muzikant
Dimitros Ioannides (87): Grieks oud-dictator en junta-leider

Het woord van de week: Betutteling.