Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2010

Verkooppraatjes vullen portemonneegaatjes

NOORDWIJK – Luid roepende marktkoopmensen die hun waren aan de man probeerden te brengen. Dat beeld was te zien tijdens het standwerkersconcours dat afgelopen weekend plaatsvond. Maar onder de 15 kraampjes zaten ook verkopers die stilletjes achter hun spullen zaten, wachtend op klanten die hun interesse toonden. “Laat ze maar lullen, ik ga voor u het zakje vullen.”

Door Joep Derksen

Grootste spekkoper was zaterdag de man die zijn ginsengmiddelen tegen allerlei kwaaltjes verkocht. Zijn wondermiddelen waren zo populair dat ze in de loop van de dag allemaal in andere handen overgegaan gingen. Aangezien hij een lege kraam had, pakte hij zijn tassen bij elkaar en keerde ook zondag niet meer terug.

Onder de kraamlieden waren ook twee Belgische ondernemers. Bij Rubens Pralines hing een reclamebord ondersteboven. “Daar heb je weer zo’n domme Belg”, zullen veel passanten gedacht hebben. Het tegendeel is echter waar, zo laten de eigenaren Rudy Delaere en Ingrid Smet weten: “Wij bevestigen het vooroordeel van de mensen en als een passant er ons op wijst dat het bord verkeerd om hangt, hebben we de gelegenheid om met die persoon te praten en, eventueel, wat te verkopen.”

Een van de grootste standwerkerstrekkers was Ronny Prins die zijn siliconen raamwissers aanprees. “Twintig euro voor het hele pakket, meneer. Hiermee kunt u streeploos ramen lappen, maar ook de badkamer en auto zonder krassen schoonmaken. De meest gestelde vraag is: ‘Hoe duur is het?’, maar dat is de foute vraag. Beter is om te weten hoe lang deze siliconen raamwissers mee gaan. Ik kan u zeggen dat rubber veel sneller slijt dan siliconen.” Snel wegwezen voordat ik me gedwongen voel om vijf pakketjes te kopen.
Even verderop staan nog veel meer kraampjes waar allerlei hebbedingetjes gekocht kunnen worden: blikopeners, knoflooksnijders en “witte steen” om badkamers mee schoon te maken. Een messensetverkoper heeft een grote groep mensen om zich heen staan: “Laat ze maar lullen, ik ga voor u het zakje vullen. Een hele messenset voor vijftien piek. Goedkoper krijgt u ze niet. We moeten allemaal op de centjes letten en daarom krijgt u een gratis plastic zakje mee.” Wie kan zo’n aanbod weerstaan? Op de weg terug naar de auto, gehaast omdat de parkeertijd bijna voorbij is, begint een van de standwerkers met onvervalst Amsterdams accent hardop een volksliedje te zingen.