Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 september 2010

Kritiek op sportnota

LISSE – De allereerste Nota Sportbeleid (2010 – 2013) waarover de gemeente kan beschikken, werd woensdag 8 september tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën niet razend enthousiast ontvangen. Er kwamen niet alleen kritische kanttekeningen van de oppositiepartijen, ook collegepartij Nieuw Lisse vond het stuk ‘inhoudelijk niet heel erg goed’.
Wethouder Adri de Roon (D66) wuifde veel kritiek van de hand: ‘Niets belet de raad om de ambities hoger te stellen. Daar kan de raad geld voor vrijmaken.’ Commissielid Bert Verdoes (PvdA) oordeelde over de sportnota: ‘Dit is een verhaal zonder kop of staart. Ik kom meerdere malen tegen dat sport belangrijk is voor jongeren en ouderen en gehandicapten, maar tegelijkertijd zie ik de zeer matig uitgewerkte regiefunctie van de gemeente. We kunnen roepen dat meer jongeren en ouderen gaan sporten, maar wat gaan wij daar dan precies voor uittrekken?’ Zijn collega Jeanet van der Laan (Nieuw Lisse) stelde: ‘We vonden het stuk niet heel erg inhoudelijk goed. We missen een inspanningsverplichting om concrete doelen te kunnen verwezenlijken.’
De wethouder was niet onder de indruk van de kritiek: ‘Ik wil de teleurstelling relativeren. Niets belet de raad om de ambities veel hoger te leggen. Ik zou dat van harte toejuichen, al zal de wethouder Financiën wat minder enthousiast reageren. De beperking van de ambities is zo geschreven, mede op basis van het budget dat deze raad ter beschikking stelt: 25.000 euro per jaar. Dan kun je niet heel hoge doelen stellen, want dan weet je op voorhand dat het bij mooie woorden blijft. We komen dus inderdaad niet veel verder dan stimuleren. Dat is een bescheidenheid die uit deze nota spreekt. Met 25.000 euro per jaar aan subsidie, kunnen we de sportpas niet voortzetten: de kosten hiervoor bedragen 30.000 euro per jaar. Dat budget heeft het college niet, tenzij de gemeenteraad hier extra geld voor uittrekt.’
Of dit ook gebeurt, moet blijken tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 16 september; dan praten de politieke partijen opnieuw over de sportnota.