Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim 1,9 miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 24.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 november 2010

65-plussers betalen het volle pond

LISSE – Senioren van 65 jaar en ouder die gezond van lijf en leden zijn, betalen vanaf 1 januari 2011 het volle pond wanneer ze gebruik maken van de regiotaxi. De tijd dat iemand puur op basis van zijn of haar leeftijd korting krijgt, is voorbij; de gemeente weigert om hiervoor een financiële bijdrage opzij te leggen. De korting blijft behouden voor mensen met een Wmo-indicatie. Wethouder Adri de Roon (D66) maakte dinsdag 9 november het standpunt van het college duidelijk.

Vanaf volgend jaar komt er in de regio Holland Rijnland één regionaal gecombi0neerd openbaar vervoerssysteem, waar de regiotaxi onder valt. De Roon redeneerde: ‘Waarom zouden wij mensen waar niets mis mee is, met gemeentelijke gelden een gereduceerd tarief geven?’ In het collegeprogramma is vastgelegd dat kwetsbare mensen die dat nodig hebben op ondersteuning kunnen rekenen. Alleen op basis van leeftijd gebruik te kunnen maken van een gereduceerd tarief voor de regiotaxi, past daar niet in, volgens het college.
De Roon: ‘Er dienen alleen voorzieningen te zijn voor kwetsbare mensen, dus het Wmo-tarief blijft. Momenteel zijn er 180 mensen van 65 jaar en ouder die het gereduceerde regiotaxitarief genieten. Zij krijgen allemaal een brief, waarin we wijzen op de mogelijkheid dat ze een Wmo-indicatie kunnen aanvragen. We verwachten dan ook dat het aantal Wmo-indicaties zal stijgen.’ De gemeente bespaart met het verwijderen van de 65+korting een bedrag van 70.000 euro per jaar, maar de helft van dit geld wordt gereserveerd voor mogelijke extra kosten vanwege een stijging van het aantal Wmo-indicaties.